Rusko rozmisťuje jednotky na západě země

8. 6. 2016

čas čtení 2 minuty


Rusko staví vojenskou základnu nedaleko hranice s Ukrajinou. Jde o poslední článek v řetězu nových základen kolem toho, co Kreml označuje za frontovou linii sílící konfrontace s NATO.


Ačkoliv nedošlo ke střetům mezi bývalými protivníky studené války, Rusko shromažďuje síly na západní hranici v době, kdy NATO provádí velké manévry v Polsku a zvyšuje nasazení jednotek na východním křídle. (Na každý prapor jednotek NATO přisunutý na východní křídlo připadá jedna ruská divize. Návrat od brigádního k diviznímu systému navíc ukazuje, že se Moskva přestala orientovat na menší expediční operace - KD.)

Reportér Reuters navštívil město Klincy asi 50 km od ukrajinských hranic, kde uviděl improvizovaný armádní tábor, velký počet nově přisunutých vojáků a vojenských vozidel. Vloni agentura přinesla reportáže z výstavby dvou jiných základen jižně od Klinců.

Ministerstvo obrany nepřiznalo rozmístění jednotek ve městě Klincy, avšak zástupce rady města Oleg Kletnyj otevřeně hovoří o tom, že sídlo bylo vybráno jako základna nově formované divize a zatím přijelo asi 240 vojáků.

Po dokončení se základna stane součástí řetězce základen táhnoucího se od Baltu až k Černému moři na jihu.

Na západní straně linie rotují jednotky NATO a vybavení ve větším počtu na území států, které bývaly členy Varšavské smlouvy. Podle NATO jde o reakci na ruskou intervenci na Ukrajině, a tento týden probíhají největší manévry aliance od skončení studené války. Na východě Rusko shromažďuje síly a tvrdí, že se musí bránit před postupem NATO na východ.

Každá ze stran tvrdí, že jen reaguje na kroky protistrany, avšak hrozí vznik spirály opatření a protiopatření, z níž by bylo obtížné uniknout.

Rusko odstoupilo od Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě, která omezovala možnost rozmisťování jednotek v Evropě, takže může na západní hranici přesouvat další vojáky a vybavení.

Minulý týden ruská agentura Interfax s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedla, že na základnu Klincy "lze pohlížet jako na reakci na rostoucí aktivitu Severoatlantické aliance poblíž ruské hranice". Ministerstvo obrany na otázky ohledně základny a jejího účelu neodpovědělo.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7904

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2016