Co si myslí britští muslimové o zvolení Sadiqa Khana londýnským primátorem

7. 5. 2016

čas čtení 6 minut

Doufám, že tohle potvrdí, že muslimové jsou stejní jako každý jiný člověk

Navid Akhtar, 48, Londýn: Tohle je naprosto zásadní okamžik, kdy i ti zcela odcizení cynici mezi námi musejí přiznat, že žijeme v jedné z nejférovějších společností na světě. Hlasoval jsem pro Sadiqa Khana, protože doufám v návrat k centrismu. Svět je stále polarizovanější a to jsou děsivé vyhlídky pro lidi, jako jsem já, kteří mají dvojí kulturu. Jsem hrdý, tady narozený a vychovaný Londýňan a zároveň mi záleží na svém pákistánském zázemí. A žiju svůj život - v podnikání, se sousedy a s rodinou - dodržováním hodnot islámu. Nic z toho si neprotiřečí a Londýn je světu příkladem jako město tolerance a respektu. Mě absolutně nezajímá barva kůže, rasa, genderová či sexuální orientace či náboženství jakéhokoliv politika. Jediné, o co mi jde, je to, že chci, aby jim na nás záleželo a aby nám chtěli sloužit, nikoliv nám vládnout.

Nový londýnský primátor bude mít spoustu práce. Londýn se musí začít více starat o své lidi a musí vymyslet, jak jim poskytnout lepší život. Byl jsem svědkem toho, jak moji sousedé po desítky let se museli vystěhovat, protože ekonomický tlak v tomto městě je nelítostný.

Doufám, že Khanovo jmenování bude pozitivní pro muslimskou komunitu a že toho využijeme jako šance jak komunikovat s našimi sousedy, kteří jsou zvědaví, jaká je naše víra a chtějí se poučit o našem každodenním životě muslimů. V rámci širší společnosti doufám, že jeho funkce potvrdí, že muslimové se nijak neodlišují od jiných lidí, že si také přejí mír, pokoj, vzájemný respekt a prosperitu.

Sajadah Tariq, 45, Nottigham: Khan zvítězil pro svou politickou linii, nikoliv proto, že je muslim

Islám v této předvolební kampani vůbec neměl být tématem, protože o náboženské víře Zaca Goldsmithe se vůbec nehovořilo. Na víře by nemělo vůbec záležet. Zásadní je diverzita. Měli bychom se zajímat o politické otázky a Khan zvítězil pro svůj politický program, nikoliv proto, že je muslim. Doufám, že dodrží své volební přísliby o bytovém fondu a o dopravě. Doufám, že Londýn sjednotí. To by mělo být jeho dědictví, nikoliv to, že je to muslim - to je naprosto nevýznamné.

Nemyslím, že by se mi dramaticky změnil život jen pro to, že se primátorem Londýna stal Sadiq Khan - názory některých lidí na muslimy se přes noc nezmění. Doufám ale, že špatně informovaní a nevědomí lidé si teď dvakrát rozmyslí, než se začnou vyjadřovat.

Ali Jaffery, 58, Cardiff: Doufám, že Khan zlepší vztahy mezi rasami

"Pro mě znamená zvolení prvního muslimského primátora Londýna důkaz, že ve zralých demokraciích není místo pro identifikaci lidí podle jejich víry, rasy či etnika. Doufám, že Khan zlepší vztahy mezi rasami a sníží ceny veřejné dopravy v Londýně a vyřeší bytovou krizi. Chtěl bych, aby Khan přistupoval k britským muslimům s pozitivním myšlením a aby připravil takovou politickou strategii, v jejímž rámci by došlo k vzdělání policejních úřadů, aby nepovažovali automaticky všechny muslimy za teroristy.

Dawood Gustave, 49, Londýn: Chci, aby byl primátorem pro všechny Londýňany

Londýn a jeho pluralismus znamená, že je to maják pro celý svět. Hlasoval jsem pro Khana: Jsem synem imigrantů a sám pocházím z chudinského sídliště. Je to self-made man, který má soucit a představuje jeden z postojů moderního soucitného kapitalismu, který Londýn dokáže světu nabídnout, pokud se nám podaří vyřešit náš problém nerovnosti. Doufám, že primátor dosáhne toho, co řekl, že učiní, a poskytne naději a jednotu. Chci, aby byl starostou pro všechny Londýňany.

Zainab Kidwai, 32, Derby: Khanův postoj během jeho celé kampaně byl fenomenální

"Je to chvíle velké hrdosti pro muslimy v Británii i po celém světě. Dokazuje to, že ještě stále existuje důvěra mezi občany světa v islám a v muslimy. Že "my" jsme normální jako kdokoliv jiný. Khanův postoj během celé jeho kampaně byl fenomenální - nikdy se nevzdal a šel za svým snem. Doufám, že bude fantastickým primátorem pro Londýn a jeho občany a bude ho dál proměňovat v prvotřídní světové město, kde se všichni cítí vítaní.

Myslím, že to určitě bude nápomocné v pondělí dopoledne, kdy si se svými nemuslimskými kolegy vždycky opakujeme denní přehled světových událostí. Budu moci poukázat na to, že takovou prestižní pozici získal muslim - člověk, který daleko více zastupuje mě a mé komunity než jiní, kteří se v současnosti dostávají do zpráv.

Suhaib Qazi, 31, Londýn: Nemyslím, že plně zastupuje muslimské názory ve městě

Nehlasoval jsem pro něho v prvním kole, protože si nemyslím, že plně reprezentuje muslimské názory v Londýně, a v takové toxické kampani, kdy na něho útočili za to, že je muslim - neměl jsem pocit, že byl měl hrdost na svou víru. Jeho výroky, kdy zpochybnil, zda by měly ženy mít právo nosit závoj i na úřadech, byly zvlášť zklamáním. Ale byl lepší než ti dva druzí přední kandidáti.

Z čistě muslimské perspektivy bych chtěl, aby něco udělal proti rostoucí míře islamofobie, jíž jsme v poslední době svědky, zejména ve veřejné dopravě, kde jsou toho obětí především ženy. Muslimské ženy mají v současnosti obrovský strach, zejména ty, kteří nosí hidžáb či nikáb, a s tím se musí něco dělat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13252

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2016