Donald Trump chce zakázat vstup do USA "všem muslimům"

8. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Čelný republikánský kandidát na funkci amerického prezidenta Donald Trump se vyjádřil, že po útocích v San Bernardino chce zakázat "totálně a úplně" vstup do USA všem muslimům. Je to jeho dosud nejextremnější výrok v prezidentské kampani, během níž se systematicky vyjadřuje extremistickým způsobem proti občanům jiné rasy a proti imigrantům. Trump se vyjádřil, že prý mezi muslimy "vládne taková nenávist vůči USA, že je nutno jim všem zakázat s okamžitou platností vstup do USA, než americké úřady budou schopny problému lépe porozumět".

Trumpův zákaz má platit pro všechny, tedy nejen pro muslimy žádající o přistěhovalecké vízum do USA, ale i pro turisty a i pro americké muslimy, zaměstnance amerických firem a státních institucí, kteří jsou nyní náhodou v zahraničí, tedy i pro americké vojáky a diplomaty.

Předtím požadoval Trump vytvoření vládní databáze všech amerických muslimů, což vedlo k jeho kritice z nacismu, protože totéž dělali židům nacisté. Žádal také o deportaci 11 milionů nezdokumentovaných Hispánců a přislíbil, že až bude zvolen prezidentem, postaví na hranici s Mexikem zeď.

Prominentní americké muslimské organizace reagovaly nevěřícně a hněvivě. Ibrahim Hooper, mluvčí největší takové organizace, Rady pro americko-islámské vztahy, uvedl na Twitteru: "Kam dál ještě může Trump zajít? Bude pro muslimy otvírat internační tábory? Hovoříme o konečném řešení?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6626

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2015