Dohoda pomůže hlavně pašerákům lidí

"Krátkozraká" dohoda EU s Tureckem o migraci

2. 12. 2015

čas čtení 3 minuty


Zatímco se vyjasňuje, že zimní počasí a přísnější hraniční kontroly nepostačí k odrazení migrantů od snahy dostat se do Evropy, EU uzavřela dohodu s Tureckem v hodnotě tří miliard eur. Ta je zaměřena na výrazné omezení přílivu uprchlíků "s okamžitým účinkem".


Dohoda finalizovaná na nedělním summitu v Bruselu znamená, že akční plán připravený v říjnu bude realizován navzdory kritice lidskoprávních aktivistů a expertů na migraci. Ti dohodu považují za "krátkozrakou" a tvrdí, že vyvolává více otázek, než kolik jich odpovídá.

Minulý týden stále do Řecka každý den přicestovalo 3 000 - 5 000 osob, které spoléhají na pašerácké lodě z Turecka. Za první tři listopadové týdny tuto cestu využilo přes 110 000 lidí, hlásí Mezinárodní organizace pro migraci.

Podle prohlášení summitu se očekává, že Turecko bude předcházet cestám migrantů do Evropy výměnou za několik pobídek. Tři miliardy eur mají pomoci s podporou 2,2 milionu syrských uprchlíků, Turkům se oslabí vízová omezení a budou obnoveny přístupové rozhovory s EU. Toto prohlášení nespecifikuje, jakým způsobem splní Turecko své závazky.

Prohlášení říká, že migranti, kteří nepotřebují ochranu, budou stíháni a rychle vraceni do zemí původu. Ale opět neříká, kdo to zajistí a jak.

Nyní asi 92 % migrantů přicházejících do Řecka pochází ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku, tzn. v zásadě jde o válečné uprchlíky, tvrdí UNHCR.

Lidskoprávní organizace se obávají, že nedojde jen k vracení lodí, ale omezí se také přístup syrských uprchlíků do Turecka. To již nyní prakticky uzavřelo hranici a uprchlíci musejí spoléhat na pašeráky.

Gerry Simpson z Human Rigts Watch tvrdí: "[Dohoda s Tureckem] riskuje, že podpoří Turecko v ilegálním odmítání většího množství syrských žadatelů o azyl a mže vyvolat policejní zneužívání ve snaze předejít cestě uprchlíků do Řecka a Bulharska." Podle něj součástí dohody měla být podmínka, že Turecko znova otevře hranici uprchlíkům. EU měla naopak zajistit možnost žádat o azyl v Řecku a Bulharsku.

Antropoložka Rebecca Bryantová z London School of Economics konstatuje, že některé aspekty dohody jsou sice pozitivní, jako pomoc uprchlíkům v Turecku s dosažením soběstačnosti a zajištěním vzdělání pro děti, stejně jako podpora hostitelských komunit, tato opatření si vyžádají čas. Mezitím bude Turecko pod tlakem, aby ihned nasadilo větší síly na ochranu pobřeží a potlačilo pašeráky.

Zpoždění mezi omezeními a poskytnutím pobídek zaměřených na to, aby uprchlíci zůstávají v Turecku,může být nebezpečné a destabilizující.

Bryantová poukazuje na to, že prohlášení summitu opakovaně hovoří o "Syřanech pod dočasnou ochranou" Turecka, přičemž je ale jasné, že se tito lidé v příštích letech do země původu nevrátí. Proto by měla být řeč o integraci, nikoliv "dočasné ochraně".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8090

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2015