David Cameron: Sblížení Británie s Čínou neohrozí naše vztahy s USA

19. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Britský premiér David Cameron se vyjádřil, že nový "zlatý věk" vztahů Británie s Čínou neohrozí těsné vztahy Británie s USA, zatímco se připravuje na obřadné přivítání čínského prezienta Xi Jinpinga, který do Londýna přicestuje v úterý.

Očekává se, že první oficiální návštěva čínského prezidenta v Londýně bude charakterizována protesty aktivistů proti porušování lidských práv v Číně a znepokojením, že Británie ohrožuje bezpečnost svého státu tím, že se rozhodla dovolit čínským státním firmám investovat do britských jaderných elektráren.

Xiova státní návštěva v USA v září byla charakterizována napětím ohledně bezpečnosti a hrozbou Baracka Obamy, že USA zavedou sankce proti čínským firmám a institucím, které provádějí počítačové útoky proti Spojeným státům.

Avšak britský premiér Cameron spolu s britským ministrem financí Osbornem vítají vyhlídky na nový "zlatý věk" britsko-čínských vztahů. Oba britští politici se záměrně soustředili na obchodní styky a ignorují otázku lidských práv a bezpečnostních obav.

Xi v tiskovém rozhovoru pochválil "vizionářské a strategické" rozhodnutí Británie učinit ze sebe nejbližšího přítele Pekingu na Západě. Xi přiváží do Británie investice do infrastruktury v hodnotě několika miliard liber.

Šéf britské Labouristické strany Jeremy Corbyn se vyjádřil, že bude během Xiovy návštěvy hovořit o lidských právech, pravděpodobně na státním banketu, který uspořádá britská královna. Avšak čínský velvyslanec v Británii Liu Xiaoming řekl v neděli v televizi, že "čínský prezident nepřijíždí k debatě o lidských právech" a že hovořit o nich na recepci u královny je "nevhodné".

"Myslím si, že Britové jsou velmi gentlemanští, velmi inteligentní. Vědí, jak se při těchto příležitostech chovat. Myslíte si, že předseda Labouristické strany bude na státním banketu hovořit o lidských právech? To si já nemyslím," řekl velvyslanec.

Britské výzvědné služby se obávají, že čínské státní firmy by mohly do jaderné technologie, vyrobené pro Británii, umístit počítačové pasti a v případě diplomatického konfliktu vyřadit britské jaderné elektrárny z provozu.

Bývalý Cameronův šéf pro strategii Steve Hilton také odsoudit "posledlost" Cameronovy vlády s Čínou. Napsal v týdeníku Observer: "Měli bychom přece bojovat proti korupci ve světě a ne ji přiživovat tlustými kontrakty, které rozkrádají peníze vydělané britskými daňovými poplatníky, aby z toho financovaly luxusní život špinavé čínské elity."

Kromě kritiky v oblasti lidských práv a bezpečnosti státu vládne také znepokojení, že růst čínské ekonomiky v současnosti ostře klesá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6735

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2015