Najdi pět rozdílů: republikánský radikál Trump a "levičák" Zeman

Češi by volili Trumpa, připomíná Zemana

17. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

"Rozbijete rodiny? Deportujete děti imigrantů?," zeptal se v televizním rozhovoru pro stanici NBC moderátor Chuck Todd republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, jenž vede prozatímní průzkumy podpory sedmnáctičleného pole uchazečů stranických primárek. "Ne Chucku, rodiny zůstanou pohromadě, ale musejí odejít." Trump v podstatě navrhuje vyhostit lidí s povolením k pobytu v USA, protože jejich příbuzní, zejména děti, které s nimi žijí, povolení nemají. Kdyby se Trump, známý svou přihlouplou, agresivní a demagogickou rétorikou, vycházející vstříc "red necks" amerického středozápadu a jihu, ucházel o post prezidenta v ČR, pravděpodobně by s převahou zvítězil, dodává Bob Kartous.

Je paradoxní, pokračuje Kartous, že nejpopulističtější republikánský kandidát a český "levicový" prezident zastávají v podstatě totožné postoje. Stejně jako Zeman, i Trump by chtěl "bojovat" s ISIS (válce ve Vietnamu se tento "hrdina" vyhnul a má tu neuvěřitelnou drzost otírat se o veterána - senátora Johna McCaina), dohodu s Íránem vnímá jako hrozbu "nukleárního holocaustu" (jako by to řekl Miloš Zeman).

Vážení čtenáři, položte si otázku, co to vypovídá o politické situaci v ČR? Zatímco od populistického politika v USA lze něco takového očekávat, protože jde o zcela integrální postoje související s republikánskou ideologií, co to vypovídá o české levici? Pravděpodobně tolik, že považují-li čeští levicoví voliči Zemana za svého ideového vůdce, žijí v naprostém bludu. Ukazuje se, že dezorientace české politické scény, na obou jejích pólech, je varovně vysoká...

O Trumpových vizích více v angličtiněZDE a ZDE

0
Vytisknout
9152

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2015