Další důkaz o fašizaci společnosti

20. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Ve studiu Máte slovo už opravdu chyběl na zdi jen obraz Adolfa Hitlera

Děsivým příkladem fašizace české společnosti za základě strachu, hlouposti a neinformovanosti, je nedávný pořad České televize Máte slovo, v němž čeští rozumbradové označili disidenta a performera Milana Kohouta za blázna, přičemž Kohout v pořadu prezentoval normální, civilizované, západní hodnoty, kdežto ostatní přítomní rasistické postoje už hodně blízké fašismu. Přišlo mi, že v studiu Máte slovo už opravdu chyběl na zdi jen obraz Adolfa Hitlera.

Potíž s Milanem Kohoutem, kterého bývalý komunistický režim donutil emigrovat, je, že dlouhá léta žil na Západě, ve Spojených státech (v Bostonu) a rozumí tedy západnímu způsobu myšlení, které přijal za své. Paradoxní je, že toho, kdo poznal vnější svět, Česká republika začne ostrakizovat a považovat za blázna!

Tento pořad je ukázkou, jak Česká republika od komunistické normalizace nepokročila a zůstává ve své nelidskosti, omezenosti a zaprděnosti. Lidi, kteří do této společnosti přinášejí normální názor, ostrakizuje a zesměšňuje jako "šílence" tak, jako sovětský režim umísťoval kritické osoby do blázince.

Bylo šokující, že přítomní lidé ve studiu normálnímu myšlení a uvažování Milana Kohouta vůbec nerozumějí a nejsou schopni si uvědomit, jak nespravedlivé jsou jejich rasistické postoje.

Jak je možné, že moderátorka se nepostavila za základní civilizační hodnoty, které hájil v tomto rozhovoru Milan Kohout. Není snad povinností veřejnoprávní televize, aby hájila všeobecnou humanitu a evropské, civilizované hodnoty, které - jak šokujícím způsobem vyplývá z tohoto videa - jsou české společnosti téměř úplně cizí?

V aktuálním Rozhovoru Britských listů vysvětluje sociolog Libor Prudký, proč je česká společnost odcizená. Jakmile vznikne sebemenší krize, třeba i umělá, jako nyní, stává se tak obětí strachu, xenofobie a fašizujících postojů.

Pokud mi nevěříte, že tyto postoje jsou vážné, vyslechněte si seznam vulgárních nadávek, které po pořadu Máte slovo Milanu Kohoutovi poslali bodří čeští občané. Nejenže si vymysleli, že "černoši" mají nízkou inteligenci (to je naprostá pitomost, lidé se geneticky neliší, z genetického hlediska rasa vůbec neexistuje), ale na Kohouta útočí dokonce z pozic antisemitismu! Je to samozřejmě výrazem bezradnosti nad odlišným názorem, na nějž Čecháček není zvyklý, a tak reaguje sprostě.

V české společnosti jsou samozřejmě rozumní lidé a doufám, že se velmi energicky postaví proti nynější převládající atmosféře hysterie, iracionality, rasismu a intolerance.

0
Vytisknout
12212

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2015