Miloš Zeman šířil na Parlamentních listech nesmysly bez korekce

8. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Miloši Zemanovi umožnily Parlamentní listy, aby tam šířil své věcné nesmysly, aniž by se jeho výroky pokusily věcnými fakty korigovat. K tomu jen dvě nejdůležitější věci:

1. Podle mezinárodního práva mají státy POVINNOST poskytovat azyl uprchlíkům před pronásledováním a válkou. Definuje to Konvence o uprchlících, která byla schválena na mimořádné konferenci OSN dne 27. července 1951. Vstoupila v platnost dne 22. dubna 1954. Původně se tato Konvence týkala jen uprchlíků z Evropy, protokol z roku 1967 odstranil "jakékoliv geografické omezení" ohledně původu uprchlíků. Dánsko bylo prvním státem, který tuto konvenci 4. prosince 1952 ratifikovalo. V červenci 2013 Konvence měla 145 signatářských států a 146 států podepsalo protokol.

Členské země Evropské unie poskytují uprchlíkům azyl na základě společné politiky, schválené v souvislosti s schengenskou dohodou z devadesátých let. Společná politika EU o přijímání uprchlíků platí od Dublinské konvence z roku 1990.

Mezinárodní právo o uprchlících definuje uprchlíka jako osobu, která hledá útočiště v jiné zemi v důsledku války a násilí anebo ze strachu před pronásledováním.

Miliony uprchlíků ze Sýrie a z některých afrických zemí zjevně splňují definici uprchlíka a právem žádají o azyl. "Co Zemanův výrok, to většinou nesmysl," říká ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek

2. Kouření ve veřejných místnostech ve všech civilizovaných zemích bylo dávno schváleno z jediného důvodu: Druhotné kouření zaměstnanci restaurací, kteří jsou nuceni pobývat v zakouřených prostorách, vážně poškozuje jejich zdraví. Je to totéž, jako kdyby byli zaměstnanci továren nucení pracovat v chemických provozech, poškozujících jejich zdraví. Každý jednotlivý občan má samozřejmě plné právo ničit si svoje vlastní zdraví a způsobit si rakovinu kouřením, je však trestným činem působit rakovinu jiným.

Možná by se měl Miloš Zeman poučit o základních skutečnostech, než začne kázat světu. Jeho neznalosti jsou trapné.

0
Vytisknout
9934

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2015