Ruská zpívající babička se stala hitem na internetu

24. 3. 2015

čas čtení 2 minuty



Třiasedmdesátiletá Lída Ivanovna se dívala na časopis v automatu na jedné moskevské stanici metra. Alexandr Černych, novinář, který píše pro deník Kommersant, se jí zeptal, jestli potřebuje peníze na koupi toho časopisu. Vysvětlila, že časopis nechce, ale dívá se na svůj idol, francouzsko-arménského zpěváka Charlese Aznavoura. Při rozhovoru na eskalátoru metra cestou dolů do stanice Lída Ivanovna hovořila o dalších svých oblíbených francouzských zpěvácích a začala zpívat píseň Joe Dassina Les Champs Elysees, která je stále ještě velmi populární v Rusku. Pak zazpívala další Dassinovu klasickou píseň Et Si Tu N’Existais Pas a skončila s písní Je Ne Regrette Rien od Edith Piaf.

"Bylo to ještě pronikavější než verze samotné Piafové - a paní měla neuvěřitelně dobrou francouzskou výslovnost," napsal Černych na Facebooku a natočil krátký záznam, jak Ivanovna zpívá Piafové píseň Milord.

Vysvětlila, že se naučila francouzsky v Rusku v šedesátých letech. Jako dvacetiletá trávila mnoho hodin v knihovně a poslouchala tam gramofonové desky. "Byla to velká móda. Všichni jsme tam chodili."

Záznam zhlédlo na internetu skoro půl milionu lidí a devadesátiletý Aznavour, který navštíví Moskvu v dubnu, se chce s Lídou Ivanovnou setkat. Aznavour zveřejnil toto video i ve Francii a požadoval, aby byly sníženy ceny vstupenek na jeho koncerty, aby starší lidé na ně mohli přijít.

Lída Ivanovna ovšem nemá telefon, takže novinář Černych neměl záruku, zda jí ještě někdy najde. Avšak zafungoval Facebook. Za pouhých 24 hodin se s Lídou Ivanovnou v Moskvě náhodou setkali novináři z arménského serveru Barev Today. Poslouchala na ulici hudbu. Okamžitě jí poznali z videozáznamu, který pořídil Černych. Dali ji s Černychem dohromady, který jí řekl, že se v dubnu s ní chce setkat Aznavour.

Odmítla: "Nejsem zdravá, často mě bolí hlava, jak bych tam mohla vydržet sedět tak dlouho? Všichni lidi kolem mě budou nádherně oblečení a já nemám nic na sebe. Budou se ptát: Co tady dělá ta bezzubá paní?" Černych doufá, že se mu podaří ji přesvědčit, aby na koncert šla.

"Pracovala celý život, nikdy nevyjela z Moskvy, jen žila a zpívala - obyčejný člověk. Ale jaké neočekávané kouzlo se může stát každému z nás. Světoznámý francouzský zpěvák se chce setkat s moskevskou babičkou v šátku. Takové příběhy se odehrávají v našem městě," napsal Černych.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7824

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2015