Další eskalace konfliktu: (Pro)ruské síly na Ukrajině nasadily letectvo

4. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Jak právě informovala agentura RIA Novosti ZDE, (pro)ruské jednotky na východní Ukrajině dnes poprvé nasadily do bojů letectvo. Prohlášení "opolčenců" tvrdí, že se jedná o ukrajinský letoun Su-25, který musel přistát kvůli poškození na území, které ovládají.

Už delší čas se očekávalo, kdy dojde k nasazení letectva na straně (pro)ruských jednotek a dojde tak k výraznému omezení taktického repertoáru ukrajinských sil. "Separatisté" nemají k dispozici žádnou řádnou letištní plochu a proto je omezen výběr typů, které mohou věrohodně použít - ať už ve skutečnosti pocházejí odkudkoliv. Bitevní letouny Su-25 mohou operovat i z nezpevněných ploch. Mohou se tedy objevovat nad bojištěm na Ukrajině, ať už ve skutečnosti létají odkudkoliv. Ruské letectvo má ve výzbroji asi 130 kusů tohoto stroje.

Ukrajinské letectvo přitom kvůli nasycenosti bojiště protiletadlovými zbraněmi již prakticky, nelétá, nemůže tedy kontrolovat vlastní vzdušný prostor, včetně vzdušné hranice.

Vedle toho dochází téměř každý den v ukrajinském zázemí k zadržení ozbrojených záškodníků nebo k teroristickým útokům, především na dopravní infrastrukturu a objekty shromažďující prostředky darované veřejností pro vojsko. Pokusy o takové útoky se týkají i hlavního města Kyjeva ZDE. Nepotvrzené zprávy hovoří i o výskytu nejrůznějších výbušných nástrah, včetně některých maskovaných jako dětské hračky.

Souběžně s ofenzívou v oblasti Debalceva umožněnou převahou "separatistů" v počtu vojáků i bojové techniky přispívá vystupňování protiukrajinské destabilizační kampaně k nárůstu politického napětí v zemi, včetně takových událostí, jako včerejší násilný protest u objektu administrativy prezidenta Porošenka ZDE. Jeho účastníci požadovali vyhlášení válečného stavu na celém území Ukrajiny a odvolání neschopného velení ozbrojených sil, jakož i vedení služby SBU.

0
Vytisknout
15870

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2015