Katalánsko zrušilo referendum o nezávislosti

14. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Katalánsko odvolalo referendum o nezávislosti, plánované na 9. listopadu, v důsledku zuřivého odporu z Madridu. Španělský ústavní soud v září rozhodl jednomyslně, že se bude zabývat stížností centrální vlády proti referendu, což referendum automaticky suspendovalo, dokud soud nerozhodne, což může trvat léta.

Regionální vláda v Katalánsku se rozhodla referendum uspořádat, ale v pondělí během jednání stran podorujících referendum toto rozhodnutí odvolala.

Katalánská nacionalistická vláda, v jejímž čele stojí Artur Mas, oznámí v úterý alternativní rozhodnutí. Mas naznačil, že nechá uspořádat předčasné regionální volby jako plebiscit.

7,5 milionu obyvatel Katalánska - 16 procent obyvatel Španělska - má ekonomiku přibližně o velikosti Portugalska a usiluje o nezávislost. Katalánci mluví vlastním jazykem, který byl za generála Franca potlačován. Vadí jim, že Katalánsko ekonomicky dotuje zbytek Španělska.

Avšak z průzkumu z 5. října vyplynulo, že listopadové referendum podporuje jen 23 procent Katalánců a 45 procent si přeje, aby regionální úřady dodržely příkaz ústavního soudu, aby bylo referendum zatím suspendováno.

Španělský premiér Mariano Rajoy požaduje dialog s Katalánci pro vyřešení tohoto problému.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7531

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2014