PROSBA O POMOC:

Nekamenování v Čechách

30. 5. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

V Pákistánu rodina ukamenovala pětadvacetiletou ženu za to, že si z lásky vzala svého manžela bez souhlasu svého otce. A v Čechách?

Devatenáctiletá Miná (jméno je změněno) je Afghánka s českým občanstvím. Před sedmnácti lety s ní její muslimští rodiče uprchli před Tálibánem z Kábulu. V Čechách dostali azyl a po čase i integrační byt v chudém venkovském městečku. Miná, nejstarší ze čtyř dětí, letos s vyznamenáním odmaturovala na českém církevním (!) gymnáziu, její bratr současně končí učiliště a dvě mladší děti, dvojčata, základní školu.

Maminku Miná znám několik let jako svou klientku z neziskovky pomáhající cizincům. Emigrace ji psychicky poznamenala, po celou dobu šilhá po údajně šťastnějších krajanech na Západě. Otec rodiny se česky domluví jen s potížemi. Získal po letech živoření práci pomocného dělníka v Kielu a chce, aby se rodina přestěhovala za ním; život v Německu prý bude snazší, zatímco v Česku údajně čeká je i jejich děti jen postavení páriů a nezaměstnaných.

Nikdo z rodiny ovšem německy nemluví, takže by všichni začínali od píky. "Ale s podstatně vyšší sociální podporou", namítá maminka Miná. Podstatně vyšší životní náklady neuvažuje. Se svými příbuznými v Kielu se navíc nemají rádi a nikoho jiného tam neznají.

Miná je inteligentní (mimochodem také i krásná) mladá dívka, kromě češtiny ovládá angličtinu a díky rodičům mluví farsí (persky). V Čechách chce zůstat, protože se tu cítí být doma. Její představa je taková, že bude stát na vlastních nohou -- chce si najít práci a přitom dálkově studovat sociální práci na univerzitě.

Její rodina to odmítá. Otec tvrdě vyžaduje, aby se podrobila jeho přání, představa její matky je, že se její dcera vdá za Afghánce a bude mít děti. Pokud by zvolila vlastní cestu, rodina by ji sice nekamenovala, ale zavrhla.

Děvče je na vahách; je ve mlýně mezi dvěma kulturami a je jí devatenáct let. Rodina si neuvědomuje, že dalších řekněme šedesát let nechce a šťastně nebude žít v kleci své komunity, ale v Evropě (ať už kdekoliv). Miná váhá. Nechce ztratit rodiče, ale nechce ztratit svou svobodu a důstojnost.

Aby toho dosáhla, potřebuje oporu. Především práci -- například v Praze, kde má možnost bydlení, ale podle úvahy i jinde. Její znalost perštiny by mohla využít například nějaká obchodní firma, nebojí se však ani jiné práce. Pokud ji můžete nabídnout (nebo o tom jen uvažovat), učiňte tak prosím prostřednictvím autora tohoto článku.

0
Vytisknout
13648

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2014