Česká pomoc Ukrajincům jen jako propaganda

16. 5. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Premiér Bohuslav Sobotka ještě v únoru vyhlašoval, že Česko je připraveno v případě potřeby přijmout až "stovky" žadatelů o azyl z Ukrajiny, ale podle informací z ministerstva vnitra žádná taková potřeba nevzniká.

Ministerstvo zřejmě pana premiéra nepoučilo o tom, že se žadatel o azyl musí do země nejdříve dostat. A učinit to může v zásadě jen tak, že nejprve získá vízum ke krátkodobému (turistickému) pobytu, během něhož o mezinárodní ochranu požádá. Loni to udělalo 170 občanů Ukrajiny, azyl dostal z tohoto počtu jen zlomek.

Co tedy MV, respektive jeho odbor azylové a migrační politiky (dále jen OAMP), dělá pro to, aby nebohým Ukrajincům tuto možnost dal?

Kromě toho, že s podporou 50 milionů korun přivezly a na Majdan zase odvezly dva letecké speciály 27 revolucionářů, OAMP (a ani ministerstvo zahraničí) pro Ukrajince, mezi něž lze samozřejmě započíst i čtyřicet rodin volyňských Čechů, nedělá nic. Spíše naopak: v tom, aby se do ČR dostali, jim efektivně brání tím, že turistická víza téměř nevydává.

Proč by jim bránit nemělo? Potřebujeme tu snad další Ukrajince? Ukrajincem je v Česku přece každý čtvrtý cizinec! Je jich "u nás" přes sto tisíc!

Ano, je. V letech ekonomického boomu se v ČR uchytili proto, že byli ochotni vzít jakoukoli práci. Díky houževnatosti, nenáročnosti a pracovitosti se jim podařilo vybudovat si v naší zemi nové existence. Pomohli naší zemi tam, kde ji nejvíc tlačila bota. Doma ale zanechali rodiny, staré rodiče, děti. Mají o ně strach, někteří je chtějí přivést k sobě.

Jejich příbuzní ale mají smůlu. Žádný Rus nebo pro-Rus je nepostřelil, propagandistická akce skončila a naše hranice jsou pevná hráz. Azyl tak ještě Tymošenkové, Danylišinovi, (v budoucnu možná Jaceňukovi či Turčynovovi), s vízy hodně opatrně, aby se k nám nedostal nějaký nepotřebný potřebný.

A kdyby bylo nejhůř, pošle tam vláda nějakou tu komis, aby zjistila, že naši hnědí kamarádi v Kyjevě vše mají (nebo s pomocí EUSA budou mít) pod dokonalou kontrolou...

0
Vytisknout
10376

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2014