Výzva kandidátům do Evropského parlamentu podpořit další kroky k demokratičtější EU

19. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Dobrý den, vážená paní kandidátko / vážený pane kandidáte,

oslovujeme Vás, neboť jsme přesvědčení, že je na čase dále pokračovat s demokratizací Evropy, s dalšími konkrétními činy pro Evropu vytvářenou a utvářenou pro občany a s nimi.

Dva z kroků k větší demokracii v EU jsou již zakotveny ve smlouvách EU, v Lisabonské smlouvě -- posílení pravomocí Evropského parlamentu a Evropská občanská iniciativa, kterou občané EU mohou předložit téma Komisi a Parlamentu k projednání. Je sice dobře možné kritizovat, že ty kroky jsou malé, ale stejně tak je možné pracovat na tom, aby byly větší.

Jako další krok navrhujeme nový, demokratický `Konvent EU', diskutující o návrzích, jak zlepšit demokracii v EU a prosazující kroky k jejich uskutečnění.

O krizi demokracie v EU mluví málem každý -- o rozhodování za zavřenými dveřmi, o prosazování zájmů politicky a ekonomicky silných subjektů. O tom, že EU se neustále stává silnější, což se ale již nedá říct o její odpovědnosti. O tom, že nedostatek transparentnosti v EU znamená, že nevíme, kdo a jak rozhoduje, ani kdo k rozhodování má přístup a kdo je ovlivňuje. O tom, že pozorujeme, jak koncentrace moci určuje politiku EU v klíčových otázkách, zatímco lidé, jako my, nesou následky. O tom, že krize, která v zemích postižených špatnou hospodářskou politikou způsobila tolik strádání, vedla také k tomu, že EU jedná méně demokraticky než před ní. O tom, že stále více a více našich zákonů vzniká na úrovni EU, přičemž pravomoci k rozhodování se soustřeďují u nevolených představitelů a technokratů.

Tuto situaci chceme změnit -- spolu s Vámi. Rádi bychom, abyste se právě i Vy k naší výzvě připojili -- Vaším 'Kandidátským slibem'. A zveme Vás i ke spolupráci -- jako na navrhovaném demokratickém `Konventu EU', i na jeho přípravě.

Právě probíhající volby do Evropského parlamentu Vám dávají příležitost oslovit občany, Vaše voliče, také v tom, že i Vy se zasazujete o větší díl skutečné demokracie v EU. Že i vy v EU zastupujete jejich zájmy, zájmy občanů České republiky a občanů EU.

Těšíme se na spolupráci s Vámi na demokratičtější EU -- ať v Evropském parlamentu, nebo v České republice!

Přejeme Vám mnoho úspěchů!

Team kampaně 'Democratic Europe Now!' a sítě hnutí 'Democracy International' Anna Saulwick, Armin Steuernagel, Vladimír Rott

Kontakt: democraticeuropenow.eu, democracy-international.org

Váš 'Kandidátský slib' můžete podepsat ZDE.

0
Vytisknout
5660

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2014