Repete

7. 4. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Fotografii vlevo publikovali v sobotu 5. dubna ruští nacionalisté z Hnutí Eurasia. Byla pořízena týž den v Doněcku a zachycuje vlajku extrémistické organizace, která deset let usilovně pracovala na rozporcování Ukrajiny. Nyní k tomu má oficiálně z Kremlu volnou ruku.

Ve stejný den, kdy zveřejnili fotografii, oznámili tíž lidé na Youtube i nedělní útok na tři průmyslové regiony. "Ruské jaro" je tu. Prakticky jde o totéž co posledně, leč opět jsou někteří nesmírně překvapeni.

Všechno začíná tak jako na Krymu. Do Kremlu chodí zvací dopisy od Ukrajinců, neznámí lidé obsazují vládní budovy ve východních oblastech, avizují obsazení letiště. Ukrajinské úřady teď mají na nenadálý výběr ze tří špatných možností: Buď ještě během noci vypraví do regionu z Kyjeva čerstvé síly dosud nepenetrované ruskými zpravodajskými službami a ty rebelie potlačí, čímž poskytnou Moskvě záminku k ozbrojené intervenci "na ochranu rusky mluvícího obyvatelstva", tak jak byla Putinovi schválena. Nebo se úřady zachovají permisivně a pak se prostě tři východní oblasti v nejbližších dnech od Ukrajiny odtrhnou. Případně může vláda vyhlásit, že se podřizuje ruskému diktátu a federalizuje Ukrajinu tak, aby se jednotlivé oblasti mohly odtrhnout a následně připojit k Rusku zcela bez problémů.

Politici bývalé Janukovyčovy strany regionů navrhli řešení, které v sobě spojuje zachování jednotné Ukrajiny spolu s decentralizací a posílením pravomoci regionů. To ovšem Moskvě nevyhovuje, protože ta chce Ukrajinu rozbít a dokonce nedopustit ani volby vypsané na 25. května. Diktuje si tedy požadavek na federalizaci Ukrajiny, jenž by byl pouhým předstupněm k jejímu rozdělení. Ten ale žádná významná ukrajinská politická síla nevznáší.

Jak by se asi Čechům líbilo, kdyby jim sousední země diktovala ústavní uspořádání, o které nikdo nestojí?

Scénář Putinova "strategického přískoku" je už od posledka zcela průhledný, neměl by nikoho překvapovat, ale přesto se tak bohužel děje. Území zpravodajsky "zralé" je "demonstranty" bleskově vyrváno z pod centrální kontroly a v krátké době po paralyzování správních orgánů na něm lze zaznamenat velkou koncentraci ruských jednotek Specnaz, VDV, eventuelně některých jednotek námořní pěchoty v nových ruských uniformách bez označení. Vyhlásí se referendum. Slabá vláda podnikne nedostatečná protiopatření, případně váhá a rychle ztrácí šanci jakkoliv zasáhnout. Západ sleduje prakticky hotovou anexi a opět nepodnikne nic. Anexe se formálně dovršuje a pak se opět vyčká, až se zahraničí nechá znova ukolébat předstíranou diplomatickou aktivitou Moskvy a vtipy o anexi Aljašky.

Pak přijde další kolo.

Kolik jich ještě bude třeba?

0
Vytisknout
15087

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2014