Západ varuje Rusko kvůli rostoucímu napětí na Krymu

28. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Západní státy vyzvaly Rusko, aby uvolnilo napětí v oblasti Krymu, poté co zde ozbrojenci obsadili místní parlament a vyvěsili na něm ruskou vlajku.

Rusko také vyhlásilo bojový poplach letectvu u hranice a poslalo do vzduchu stíhací letouny v rámci vojenského cvičení, které oznámilo den předtím.

Moskva tvrdí, že je ochotna spolupracovat se Západem, aby se vyhnula krizi, ale varovala cizí mocnosti, aby nerozhodovaly za Ukrajince.

Mezitím přišly zprávy, že se svržený prezident Janukovyč nachází na ruském území a v pátek hodlá absolvovat tiskovou konferenci v Rostově na Donu.

Ukrajinský parlament včera schválil novou vládu premiéra Arsenije Jaceňuka.

Neidentifikovaní ozbrojenci ve čtvtek ráno násilím pronikli do budovy krymského parlamentu v Simferopolu a vyvěsili na něm ruskou vlajku. Na otázky novinářů z agentury AP odpověděli ohlušujícím granátem. Jejich čin přivítalo několik proruských demonstrantů, kteří se navzdory policejnímu kordonu shromáždili kolem budovy. Někteří z nich pronikli přes kordon až k budově samotné a nacházejí se nyní v prostoru před ní.

Proti ruské většině na Krymu stojí významné ukrajinské a tatarské menšiny, které budou pokusům o odtržení klást odpor.

Západní představitelé neprodleně vyzvali Moskvu a krymské aktivisty, aby napětí dál neeskalovali.

Předseda parlamentu pověřený pravomocemi prezidenta Olexander Turčinov varoval Rusko, že jakýkoliv pohyb Černomořské flotily za hranicí základny na Krymu bude považován za vojenskou agresi.

Mezitím krymský parlament oznámil, že 25. května provede referendum o rozšíření autonomie.

Premiér Jaceňuk obvinil svrženou vládu, že zanechala pokladnu prázdnou a v posledních třech letech byly na účty v daňových rájích odeslány sumy v řádu miliard dolarů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
15031

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2014