CHAOS:

Britská vláda neví, kam se podělo 160 miliard Kč půjček, poskytnutých studentům

11. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Britský vládní National Audit Office vypracoval kritickou zprávu, z níž vyplývá, že vláda neví, kam se podělo více než 5 miliard liber (160 miliard Kč) ze státního rozpočtu, které byly poskytnuty studentům jako půjčky na univerzitní školné. Vláda totiž nemá dostatečné množství informací o osobách, které půjčky obdržely. Bylo zjištěno, že asi 368 000 studentů, kteří si půjčili od vlády peníze na školné, nemají u státu žádné záznamy o svém zaměstnání ani o jakýchkoliv příjmech. Je to zřejmě proto, že jsou nezaměstnaní, nebo jsou to studenti z EU, kteří se vrátili domů, nebo jsou to britští studenti, kteří se odstěhovali do zahraničí.

Znamená to, že vláda nemá informace k tomu, aby mohla rozhodnout, zda mají studenti začít půjčky splácet a jak velké mají být splátky. Podle současného systému nemusejí absolventi univerzit státní půjčky splácet, pokud nevydělávají více než 21 000 liber ročně.

Při zasedání rozpočtového výboru britské Dolní sněmovny varoval Martin Donnelly, tajemník na Ministerstvu pro podnikání, inovace a kvalifikaci, že přibližně 40 procent nových studentských půjček, vydávaných studentům na školné, nebude zřejmě nikdy splaceno. V roce 2010 ministerstvo odhadovalo, že nesplatitelných půjček bude asi 28 procent, v roce 2013 se vládní odhad zvýšil na 35 procent a nyní na 40 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7547

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2013