Sýrie: Zklamaní povstalci se vracejí k Asadovi

24. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Povstalci zklamaní rostoucím vlivem islamistů na syrskou opozici a ztrátou původního smyslu "revoluce", vyčerpaní více jak dva roky trvající občanskou válkou, kterou prohrávají, se po stovkách rozhodují přijmout nabídku amnestie ze strany režimu. Jejich rodiny se potichu vracejí na území kontrolované vládními jednotkami, které pokládají za bezpečnější.

Signalizuje to rostoucí sebedůvěru režimu, který založil takzvané "ministerstvo usmíření" obsazené umírněnou postavou, Ali Hajdarem, právě za účelem zjednodušení návratu povstalců na stranu vlády. Těm stačí odevzdat zbraně výměnou za bezpečný návrat.

"Asad je strašný, ale alternativa je horší," říká umírněný muslim Muhammad z města Rakka na severu země, které kontrolují náboženští extrémisté. Povstalci o amnestii vědí, ale tvrdí, že jí využila jen malá část bojovníků.

Převaha náboženských extrémistů na povstaleckých územích, zejména na severu, nicméně způsobuje, že řada povstalců svůj boj vzdává, protože v něm už nevidí žádný smysl.

Podle Hajdara se v pondělí 180 bývalých policistů vrátilo do služby na straně režimu. Ačkoliv informaci nebylo možno v plném rozsahu ověřit, list The Telegraph byl svědkem shromáždění velkého počtu příbuzných povstalců v budově ministerstva, kde čekali na návrat svých mužů.

Vyjednavač nejprve překročí frontu, což je samozřejmě velmi nebezpečné kvůli povstaleckým ostřelovačům. Pokud se to podaří, povstalci obdrží dokumenty, které jim umožní projít přes armádní kontrolní stanoviště a poté čekají v bezpečné budově na vyškrtnutí svých jmen ze seznamu stíhaných osob, který vedou podstatně tvrdší ministerstvo obrany a zpravodajské služby.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10627

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2013