Vzkaz Vojtěcha Cepla

22. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Česká televize v roce 2008 zaznamenala rozhovor Vojtěcha Cepla. Byl to jeden z autorů naší současné Ústavy a mimořádná osobnost, která daleko přesahovala svým obzorem a znalostmi svoji právnickou profesi. Při sledování současné kauzy tří obviněných a neobviněných poslanců jsem si tento dokument vyhledal v archivu České televize a znovu zhlédl. Mnohokrát mě při jeho sledování zamrazilo, jak výstižně a přesně pan Cepl dokázal pojmenovat a varovat před problémy, které nám střet práva a politiky mohou přinést. Dovoluji si ocitovat či parafrázovat některé pasáže, píše Pavel Kučera.

Jedna z definic práva je, že to je umění dobra a spravedlnosti. Myslím, že to slovo dobro se u nás při výkladu právních předpisů vytratilo.

...měli bychom se naučit zejména to, že lidé jsou nedokonalí, že dělají chyby, že každá lidská činnost není prosta omylu. Já jsem neslyšel našeho politika, že by řekl:-To jsem se mýlil, to se mi nepovedlo, to jsem se netrefil. Omlouvám se, že něco nevyšlo.- Když to však udělá, novináři se na něho vrhnou jako hyeny: -On sám přiznává, že toto udělal špatně, měl by být ihned odvolán.

Jedním z největších problémů demokratického kapitalismu je, že existuje odvěká touha lidí vyměňovat si moc za peníze a naopak. To je vlastně základ korupce. George Mason, jeden z federalistů a otců americké ústavy, upozornil, že neustále musíme sledovat a vytvářet instrumenty, které zabraňují, aby se moc vyměňovala za peníze.

Každá vláda většiny, musí být korigována vládou práva a hlavně svobodou tisku a úplnou transparencí všech lidí u moci. Dejte si pozor na politiky, kteří vyměňují svůj vliv za peníze nebo pozice v soukromém sektoru, který třeba získají později.

Financování politických stran je podle mě důležitější dát do veřejné debaty, než debaty o výhodách a nevýhodách různých volebních systémů./

Dokument čtenářům doporučuji ke zhlédnutí celý: ZDE

0
Vytisknout
18427

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2013