Managerialismus nese své ovoce

Šikana v BBC je systémová a institucionalizovaná

2. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Šikana je ve společnosti BBC "systémová" a "institucionalizovaná". Konstatují to činitelé odborových svazů, kteří charakterizovali svědectví neférového zacházení s řadou zaměstnanců jako "naprosto šokující".

Ve čtvrtek zveřejnila BBC zprávu, která je výsledkem interního vyšetřování kultury šikanování. Vyšetřování bylo zahájeno poté, co se provalil sexuální skandál s Jimmym Savilem, dlouholetým populárním bavičem BBC, který léta zneužíval ženy a dívky, včetně nezletilých osob. Když skandál vyšel najevo, BBC na něj reagovala velmi neohrabaně a nekompetentně. Stížnosti na sexuální obtěžování od Jimmyho Savila a jiných "celebrit", stejně jako stížnosti na šikanu, byly zcela ignorovány. Bylo to především proto, že v BBC, stejně jako v řadě jiných britských veřejných institucí (univerzity, státní zdravotnictví) vznikla kultura astronomicky placených manažerů, kteří si v důsledku svých milionových platů myslí, že jsou nadlidi, a nekomunikují už s normálními zaměstnanci. (Totéž platí dnes i o britských univerzitách a institucích zdravotnictví a je to varováním pro Českou republiku před jakýmikoliv snahami importovat absurdní a neefektivní manažerský model. S drsným šikanováním mají zkušenost v posledních letech i mnozí vysokoškolští učitelé na Glasgow University, poznamenává Jan Čulík.)

Michelle Stanistreetová, generální tajemnice celostátního National Union of Journalists, zdůraznila: "Je zcela jasné, že šikanování je v BBC už léta institucionalizovaným problémem." Dodala: "Naše dokumentace, kterou jsme předložili BBC, je naprosto šokující: zaměstnanci jsou šikanováni kvůli svému pohlaví, na novináře se otevřeně útočí kvůli jejich věku a mnoha lidem manažeři udělali ze života peklo bez jakýchkoliv logických důvodů. Lidé se stávají terčem šikany prostě, protože se někomu nelíbí jejich obličej."

Stanistreetová uvedla, že NUJ předložil dokumentaci více než 70 případů šikany, ale mnoho dalších zaměstnanců "má příliš velký strach si stěžovat, protože se bojí nechat se identifikovat. Dopad šikany na zaměstnance, kteří jsou terčem otřesného způsobu zacházení v práci, je obrovský."

Odborářská dokumentace obsahuje množství stížností proti jednomu konkrétnímu manažerovi, který byl jmenován i v kolektivní stížnosti více než 20 osob.

Stanistreetová konstatovala, že škrty v rozpočtu BBC v rozsahu 700 milionů liber, realizované za bývalého generálního ředitele BBC Marka Thompsona, situaci v oblasti šikanování drasticky zhoršily. Proto odbory požadují jejich zastavení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9296

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2013