Jiří Dienstbier: "Klaus je kulturní barbar"

13. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Jiří Dienstbier se ostře vymezil proti prezidentovi Václavu Klausovi, který včera vetoval zákon o podpoře kinematografie. Filmové odvětví je dle Klausových slov standardním obchodním odvětvím, nikoli veřejným statkem, tudíž by nemělo být financováno z veřejných zdrojů. Podle Dienstbiera, kandidáta na prezidenta České republiky, je však státní podpora pro český film a kulturu obecně životně důležitá.

"Václav Klaus je duší i myšlením ekonom, a proto nedokáže pravděpodobně zcela porozumět významu, který kultura má a proč je třeba do ní investovat. Filmový průmysl je podle něj údajně standardním obchodním odvětvím, nikoli veřejným statkem, tudíž by neměl být financován z veřejných zdrojů. Klaus tím podává jen další důkaz svého primitivního ekonomistního myšlení, pro které je každá společenská oblast posuzována jako pouhý byznys. Ovšem umění, stejně jako zdraví či vzdělání národa jsou kulturní statky, což je mnohem více než běžný obchodní artikl a zaslouží si proto podporu státu a z veřejných zdrojů. Dokonce i absolutističtí monarchové chápali, že podpora umění je pro fungování společnosti nezbytná, Klausovo veto nás tedy posouvá kamsi do tmářského středověku, což ale vzhledem k popírání evoluce z úst Klausových nejbližších spolupracovníků, není tak překvapivé," říká Jiří Dienstbier.

"S jeho názorem, že není možné podporovat jen film, souhlasím, ale řešením dle mého názoru není snížení nebo rušení těchto příspěvků, ale zasazení se o podporu umění jako celku. A zatímco vlády vyspělých evropských zemí jsou si toho vědomy a tuto podporu zvyšují, Klausovým rozhodnutím se dostáváme na evropskou kulturní periferii. Zákon na podporu filmového průmyslu bych jako prezident podepsal a zároveň bych inicioval navýšení státních příspěvků na podporu umění," uzavírá Dienstbier.

0
Vytisknout
11126

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2012