Tři postřehy k povolební kocovině:

Antikomunistická vlna, skandalizovaný Dolejš a jak se asi zachovají komunisté

15. 10. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

1. Bude nová vlna mediálního antikomunismu kontraproduktivní? Zaujalo mě, že v pondělí ráno česká média na sobotní volební vítězství komunistů nedokázala reagovat jinak než hysterickou antikomunistickou kampaní ve stylu kampaně proti "ztroskotancům a zaprodancům", jakou vedla komunistická média v první polovině roku 1977 proti Chartě 77. Podobnost je víc než náhodná a dokazuje to, jak silně jsou média v České republice stále pod vlivem normalizačního komunistického étosu.

Jak známo ale, úsilí propagandistických mašinérií se míjí účinkem. V roce 1977 vedla hysterická kampaň médií proti Chartě 77 prostě k tomu, že se o dokumentu Charty 77 všichni dověděli a všichni si ho opatřili, jak říkají reklamní pracovníci, There is no such thing as bad publicity - Špatná publicita neexistuje.

Je velmi pravděpodobné, vzhledem k tomu, jak rozčarována je většina české veřejnosti vůči dnešní pseudopravicové, ve skutečnosti ale bolševické vládě, že hysterické úsilí médií přesvědčit národ o tom, že jsou pitomci, protože hlasovali pro KSČM, občany ještě více zatvrdí vůči pravicovému establishmentu.

2. Případ Jiřího Dolejše: Nikdy nepřistoupit na kompromis! V září 2009 obvinila Mladá fronta Dnes poslance KSČM Jiřího Dolejše, že byl údajně ochoten přijmout úplatek milionu Kč pro KSČM za lobbování ve věci loterijního zákona. Jenže policie vyšetřování tohoto údajně korupčního případu odložila. Jiří Dolejš pak podal žalobu na společnost MAFRA, že ho neférově obvinila. Videozáznam byl podle něho zmanipulován a "Tvrzení, že by Dolejš nabídl lobbing poslanců ve prospěch sponzora, kterého hrál reportér, bylo prý nedůvodné a nepravdivé. Nic takového podle Dolejše ani z vyjádření nahraného kamerou nevyplývá," citoval jeho prohlášení dne 28. června 2010 server IDnes. Jenže pak se konaly volby a Jiří Dolejš zjistil, že ho obvinění, vznesené Mladou frontou Dnes, vlastně při volbách nepoškodilo. "Už z toho není třeba dělat velkou mediální kauzu, já jsem dostal jisté morální zadostiučinění tím, že bylo publikováno rozhodnutí policie," řekl novinářům Dolejš, část žaloby stáhl a přistoupil na mimosoudní narovnání s podnikem MAFRA, vydavatelem Mladé fronty Dnes. Dokonce, jak pozoruhodně informuje server IDnes, už netrval na veřejné omluvě v MFD a na serveru IDnes, avšak ze zmíněného článku vyplývá, že se mu zřejmě MAFRA omluvila soukromě.

Zdá se však, že gentlemanské jednání se Jiřímu Dolejšovi vymstilo. Jakmile totiž nyní vznikla možnost, že by, nedej bože, mohl zvítězit v druhém kole senátních voleb, IDnes, Jindřich Šídlo v Hospodářských novinách a další média prostě o údajném korupčním jednání Jiřího Dolejše v souvislosti s návrhem změkčit loterijní zákon píší znovu zcela bezostyšně, jako by to byla prokázaná věc. Je možné, že Dolejšovo gentlemanství projevené v roce 2010 ho nyní bude stát to senátorské křeslo. Poučení? Nikdy nesmíte udělat kompromis s lidmi, kteři se podle vašeho úsudku zachovali neeticky.

3. Jakou by mělo mít Česko hospodářskou politiku? Nesmyslně deflační politiku Kalouskových škrtů, která vede k dalšímu zvyšování státního deficitu (jak na to v těchto dnech poukazuje MMF) nebude možno nahradit rozhazováním peněz, případně jejich dalším rozkrádáním do soukromých kapes. V pátek a v sobotu se ovšem konaly pouze volby do krajských zastupitelstev, takže vítězství komunistů a ČSSD těžko může ovlivnit hospodářskou a finanční politiku státu. Až ale tato hloupá vláda padne, bude nutno uvažovat o řádné, dlouhodobé hospodářské strategii. ZDE Mám velké obavy, že komunisté budou jednat stejně omezeně jako Kalousek a Nečas, jenže v opačném gardu, budou rozhazovat. Přitom Českou republiku může zachránit jen inteligentně vymyšlená dlouhodobá investiční strategie, která by vedla k podpoře perspektivních průmyslových odvětví, v nichž by Češi mohli proniknout úspěšně do světa. Bude to požadovat také investice do školství a jeho restrukturalizaci - školství je bohužel v současnosti v České republice na velmi špatné úrovni, přestože by mělo být v nejintenzivnějším zájmu vládních politiků. Mám ale velkou obavu, že v české tzv. "vrcholové" politice není dnes vůbec nikdo, kdo by byl schopen o těchto věcech konstruktivně a inteligentně uvažovat. Vůbec je ve vládě a v české politice málo lidí, kteří by byli schopni uvažovat neideologicky a dlouhodobě strategicky tak, aby to společnosti i ekonomice přineslo prospěch - aby se lidi ve své zemi měli a cítili dobře. Neměli by se lidé, kteří by vypracovat takovou strategii uměli, víc cpát do politiky?

0
Vytisknout
16103

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2012