Anglická média jsou posedlá sexuálním skandálem žákyně s učitelem

27. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Megan Stammers, patnáctiletá žákyně školy Biskupa Bella v anglickém Orpingtonu uprchla do Francie se svým třicetiletým učitelem matematiky Jeremym Forrestem. Policie po nich nemá jedinou stopu a policie ve Francii případ nevyšetřuje, neboť sex s patnáctiletými je tam legální.

V Británii je sex legální až od šestnácti, ale na případu je možná zajímavé, že podle anglického Zákona o sexuálních trestných činech je trestným činem, aby osoba starší 18 let měla sexuální styk s dítětem mladším 18 let, i když jde o konsensuální vztah, pokud je starší partner vůči dítěti v postavení autority nebo respektu (například v postavení jeho učitele).

Odborníci vysvětlují, že mladiství ve věku 16-18 let jsou podle zákona považováni za zranitelné. Jde totiž o asymetrický mocenský vztah.

"Ve společnosti existuje obrovské tabu a obava, aby děti nebyly v sexuálních vztazích zneužívány. Proto vznikla tak silná reakce. Dítě se totiž lehce stává obětí manipulace od dospělého, už prostě tím, že je na něho emocionálně vázáno," vysvětluje školský psycholog Alan McLean. Ve školách nicméně navzdory všemu vznikají občas sexuální vztahy mezi učitelem a žákem a v Anglii bylo v letech 1991-2008 celkem odsouzeno do vězení 129 učitelů za sexuální styk s žáky, většinou na dobu od dvou do tří let nepodmíněně.

Ve čtvrtek byl na učitele Jeremyho Forresta vydán evropský zatykač kvůli podezření ze spáchání trestného činu "únosu dítěte proti vůli jeho rodičů".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6812

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2012