V holandských volbách zřejmě zdvojnásobí někdejší maoisté počet svých parlamentních křesel

10. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Holandští socialisté, kteří se vzdali svého maoismu ze sedmdesátých let a kteří nikdy nebyli ve vládě, zřejmě zdvojnásobí svůj počet křesel v parlamentě. Vedou kampaň proti Evropské unii a proti programu škrtů, který vedl k pádům vlád v mnoha zemích EU, včetně Holandska. Chtějí omezit Evropskou unii na prosperující jádro zemí s malou nezaměstnaností a vysokou kvalitou života.

Očekává se, že holandští socialisté, kteří tvoří ortodoxní levici, a extremně pravicová Strana svobody získají až třetinu křesel v parlamentě, který má 150 poslanců. Jak socialisté, tak i pravicová Strana svobody bojují proti Bruselu, proti škrtům ve státním rozpočtu a odmítají pomoc zemí v eurozóně pro jižní státy Evropské unie. Očekává se, že v holandském parlamentě vznikne silný protievropský blok. Holanďané bývali nejspolehlivějším stoupencem EU, avšak nyní zastávají vůči Evropské unii velmi nepřátelský postoj.

Ani jedna z obou extremistických stran se zřejmě nedostane do vlády, avšak mají podstatný vliv na politickou diskusi v zemi a donutily mainstreamové strany, zejména pravostředové strany, k daleko euroskeptičtějším postojům. Dočasný premiér Mark Rutte se vyjádřil v televizní debatě, že Řecko nedostane od holandských daňových poplatníků už ani euro. Rutteho vládní koalice se v dubnu rozložila právě kvůli Evropské unii.

Jeho vláda byla spolu s německou vládou nejpřísnější: kázala Řecku nutnost škrtů, jenže pak se stala obětí vlastní politiky, protože se ukázalo, že bude v Holandsku zapotřebí škrtů a zvyšování daní v hodnotě 16 miliard euro, pokud má Holandsko splnit finanční podmínky EU, které vnucuje Řecku. Minoritní vládu "zrušil" Gert Wilders, který vetoval škrty v sociální oblasti. Ve středu se proto budou konat v Holandsku všeobecné volby.

Situace v Holandsku je však celkově politicky nejasná, neboť žádná strana nemá jasnou a přehlednou politiku. Usuzuje se, že Holanďani zřejmě budou i nadále opatrně pro EU a pro jednotnou měnu. Avšak nebudou chtít předat další finanční a rozpočtové pravomoci do Bruselu a silně jim vadí rozpočtové škrty. Poukazují na to, že škrty vyvolávají v zemi hlubokou recesi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6464

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2012