Již napotřetí proběhl pokus zatknout Tonyho Blaira za válečné zločiny

30. 8. 2012

čas čtení 2 minuty



Kampaň "Zatkněte Tonyho Blaira" zaplatila britskému aktivistovi Tomu Grundymu 2420 liber (přibližně 77 000 Kč) za to, že se pokusil zatknout bývalého britského premiéra Tonyho Blaira za "zločiny proti míru".

Grundy se pokusil Blaira zatknout během jeho projevu o náboženské víře na univerzitě v Hongkongu. Konfrontace se odehrála během týdne, kdy došlo k nejkrvavějším incidentům v Iráku od doby, kdy se odtamtud stáhla americkýá vojska. Blair vtipkoval před posluchači, že je "na takové incidenty zvyklý" a že "vidíte, tohle je demokracie".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Toto je už třetí platba, kterou učinila organizace "Zatkněte Tonyho Blaira". Organizaci založil britský novinář George Monbiot. Její internetové stránky sbírají od příznivců peníze a když se někdo veřejně pokusí Tonyho Blaira zatknout, má nárok na čtvrtinu sebraných peněz, které v danou chvíli ve fondu jsou.

Kampaň "Zatkněte Tonyho Blaira" konstatuje, že jejími cíli je:

"Připomínat lidem, že spravedlnosti dosud nebylo učiněno zadost, ukázat Tonymu Blairovi, že navzdory jeho výrokům, že by se už lidé neměli zabývat Irákem a měli by se věnovat něčemu jinému, hromadné vraždění, které tam bylo spácháno, nebude zapomenuto, vyvíjet nátlak na úřady ve Velké Británii a v zemích, do nichž Tony Blair cestuje, aby proti němu zahájily trestní stíhání za zločin proti míru, anebo ho předaly k trestnímu stíhání k Mezinárodnímu soudnímu dvoru."

Na internetových stránkách kampaně se připomíná, že peníze budou vyplaceny jen v tom případě, bude-li pokus o Blairovo zatčení pokojný a nezpůsobí ani Blairovi ani lidem kolem něho žádné zranění.

Navzdory Blairovým výrokům, že by se už lidé neměli zabývat Irákem a měli by se věnovat něčemu jinému, dál pokračuje kontroverze ohledně jeho podílu na invazi do této země.

Před několika měsíci shledal soud v Kuala Lumpur Tonyho Blaira a bývalého amerického prezidenta George Bushe vinnými in absentia zločiny proti míru, zločiny proti lidskosti a zločinem genocidy - v souvislosti s jejich rolí v irácké válce.

Tento týden odešel laureát Nobelovy ceny Desmond Tutu z mezinárodního summitu, protože odmítl sdílet stejné pódium s Tonym Blairem. Charakterizoval svou přítomnost na summitu jako "morálně neobhajitelnou".

0
Vytisknout
8602

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2012