Musel být nalezen způsob jak ochromit pražské vrchní státní zastupitelství

29. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Řekl bych, že už jsem pochopil, proč nakonec nový ministr spravedlnosti jmenoval paní Bradáčovou do čela vrchního státního zastupitelství v Praze. Trvalo mu to poměrně dlouho a musel být vymyšlen nějaký nový trumf jak znovu ochromit orgány činné v trestním řízení, pokud by mělo konečně začít fungovat pražské vrchní státní zastupitelství. S napětím jsem čekal, co se bude dít... a je to tady: policejní prezident Lessy je odvolán.

Ten policejní prezident, který se zastal policie proti bezprecedentním útokům ministra financí Kalouska. A to se toho tolik namluvilo o tom, jak policejní prezident má být neodvolatelný. Lessy byl obviněn ze "zneužití pravomoci úřední osoby a z pomluvy". Zrovna v době, kdy se rozjíždí vyšetřování podezření na rozsáhlou kriminalitu v Dopravním podniku v Praze a ve vojenských zakázkách. Velice výmluvné se mi zdají tyto informace na serveru ČT z hlediska časové osy celého případu:

"Věc už tehdy řešila inspekce, nicméně ji v prosinci odložila s tím, že se trestný čin nestal. Stejným výsledkem pak skončilo i následné kázeňské řízení, které s Lessym vedl ministr vnitra Jan Kubice. Případ se ale v srpnu znovu otevřel na základě nových informací. Podle mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánky Zenklové předal Lessy tisku úřední písemnost, kterou získal v souvislosti s výkonem své funkce a zároveň mu poskytl zjevně nepravdivé informace. Chtěl tím prý poškodit jiné vysoké policejní funkcionáře."

Lessy končí v čele policie, Kubice ho zbavil služebního poměru ZDE

0
Vytisknout
13302

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2012