Sedm milionů zaměstnaných Britů žije na hranici bídy

19. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Přibližně 7 milionů Britů žije pod extremním finančním tlakem. Jen málo stačí, aby skončili v naprosté chudobě. Žijí v chudobě přesto, že chodí do zaměstnání a nezávisejí na státní sociální podpoře. Vyplývá to z dosud nejpodrobnějšího výzkumu příjmů britských rodin, který byl proveden na žádost deníku Guardian.

Tyto 3,6 milionu britských domácností nemají úspory, nevlastní dům či byt a ke konci každého měsíce mají problém, kde sehnat peníze na potraviny pro sebe a pro své děti. Nemají žádné finanční rezervy a jsou naprosto zranitelní náhlými neočekávanými výdaji, jako například neočekávaně vysokým účtem za energie.

Jsou to většinou "tradičně hrdí, samostatní, pracující lidé", konstatoval Bruno Rost, šéf organizace Experian Public Sector, která průzkum provedla. Nejsou z nejchudších rodin, které závisejí na státní podpoře.

Z výzkumu vyplývá, že 2,2 miliony britských dětí žijí v rodinách, které se pohybují na okraji ekonomické propasti, navzdory tomu, že jeden nebo oba rodiče mají buď nízký, nebo průměrný příjem. K domácnostem na pokraji chudoby patří bezdětné dvojice, které vydělávají mezi 12 000 a 29 000 librami ročně (mezi 30 000 a 72 500 Kč měsíčně) a dvojice s dvěma dětmi, které vydělávají mezi 17 000 a 41 000 librami ročně.

Potvrzuje to zpráva charitativní organizace Oxfam z minulého týdne, podle níž žije v chudobě v Británii větší počet lidí, kteří mají zaměstnání, než nezaměstnaných. Lidé mající zaměstnání se nyní stále častěji obracejí o pomoc na sociální organizace. Tisíce lidí vyhledává organizace, které poskytují potraviny zadarmo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9973

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2012