Google: Rychle roste počet vlád požadujících cenzuru internetu

19. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Americké úřady stojí v čele vlád, které požadují od firmy Google stále častěji, aby odstranila určité texty z internetu a aby vládám předala informace o lidech, kteří používají její vyhledávače, servery YouTube a další služby.

"Je to znepokojující, nikoliv jen proto, že to ohrožuje svobodu projevu, ale protože některé tyto žádosti pocházejí ze zemí, od nichž byste to neočekávali - od západních demokracií, které nejsou typicky spojovány s cenzurou," uvedla Dorothy Chou, čelná analytička firmy Google.

V neděli zveřejnila firma Google přehled vládních cenzurních žádostí za první půlrok minulého roku. Je to popáté, co Google tyto informace zveřejňuje. Firma je začala vydávat, když se střetla ve věci cenzury v roce 2010 s čínským komunistickým vedením.

Ze zveřejněného seznamu vyplývá, jak je firma Google pod tlakem nejrůznějších zákonů v různých zemích světa.

Google zaznamenává, že vládní úřady se nyní stále častěji pokoušejí zneužívat svých pravomocí k potlačování politických názorů a dalšího materiálu, který se jim nelíbí.

Američtí prokurátoři, soudy a další vládní úřady předložily firmě Google za druhý půlrok loňského roku 187 žádostí o odstranění materiálu z internetu. V první polovině roku 2011 to bylo 92 žádostí. Jen Brazílie Spojené státy předstihla svými 194 žádostmi.

Zatímco však Brazílie požadovala odstraněné pouze 554 různých materiálů, Američané požadovali likvidaci téměř 6200 textů. Firma Google Spojeným státům vyhověla ve 42 procentech případů.

Americká vláda podala v posledním půlroce minulého roku firmu Google, 6321 žádostí o informace o totožnosti více než 12 000 osob, které použily jejích vyhledávačů. Firma Google tyto informace poskytla v 93 procentech případů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10610

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2012