Francie: Neusilujeme o protiněmeckou alianci

15. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault se dnes snažil uvolnit napětí ve vztazích s Berlínem a trval na tom, že Paříž v rámci své snahy nalézt řešení dluhové krize v eurozóně neusiluje o izolaci Angely Merkelové.

Prezident Francois Hollande se snaží dokázat, že udrží svou pozici proti Merkelové; snaží se oživit prorůstovou politiku a ustoupit od úsporné politiky prosazované Německem. Hollandeho předchůdce Nicolas Sarkozy byl naopak hlavním spojencem Berlína.

Socialista Hollande, kterého se evropská pravice v době před volbami snažila izolovat, také sleduje politiku spojenectví s Římem a Madridem, a v rozporu s protokolem se setkal se členy německé opozice.

Premiér Ayrault, který dříve působil jako německý učitel, však popřel, že by se Francie snažila o vytvoření jednotné fronty s Itálií a Španělskem zaměřené proti Merkelové a politice úspor.

Při včerejší návštěvě v Římě Hollande vyzval eurozónu ke zvážení nových finančních instrumentů jako společné dluhopisy a záchrana bank v rámci eurozóny, čímž se dostal do protikladu k Merkelové odmítající "zázračná řešení". Soustavně vyložit svou pozici by měl 22. června v Římě na setkání s Merkelovou a premiéry Itálie a Španělska, týden před summitem EU věnovaným posilování růstu a finanční stability.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7525

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2012