Rituální tance evropských politiků

9. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

KD│Hedgeový fond Greenlight Capital - který investuje do veřejně obchodovatelných amerických akcií a nejvíce se proslavil výprodejem akcií banky Lehman Brothers v roce 2008, krátce před jejím kolapsem - publikoval grafiku zachycující v geniální zkratce celou absurditu "řešení" ekonomických problémů v zablokované Evropské unii, kde je skutečné pokračování funkční integrace politicky neprůchodné a na druhé straně nikdo nechce otevřeně připustit, že alternativou k tomu je pouze spořádaná nebo divoká dezintegrace.

V prvním kroku se krize v důsledku nečekané události (opětovně) vyostří. Ve druhém je ohlášeno politické jednání, které údajně všechno vyřeší - akcie posílí. Ve třetím dojde k ohlášenému evropskému summitu a kursy akcií kulminují. Ve čtvrtém je oznámeno navrhované řešení a teče šampaňské. V pátém všichni zjistí, že navrhované řešení se míjí s podstatou problému a nebude fungovat - akcie padají.

Jak vidět, představení pořádaná českou vládní koalicí mají poměrně rovnocenný protipól na celoevropské úrovni...

Mimochodem, kanadská společnost Fortress Paper Ltd. oznámila, že jí vlastněná tiskárna cenin Landqart AG působící ve Švýcarsku obdržela aktualizovanou objednávku na tisk bankovek, která byla nečekaně stornována vloni na podzim...

0
Vytisknout
8705

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2012