Odchod Řecka z eurozóny "by stál Evropu bilion dolarů"

17. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Doug Mc Williams z Centra pro hospodářský a podnikatelský research varoval, že řízený rozpad eurozóny bude znamenat, že eurozóna přijde o 2 procenta svého HDP, tedy o 300 miliard euro, kdežto při chaotickém rozpadu eurozóny přijde eurozóna o celých 5 procent svého HDP, tedy zaznamená ztrátu ve výši bilionu dolarů. "Konec eura v jeho nynější formě je jistotou," dodal.

Alistair Darling, bývalý britský labouristický ministr financí, se vyjádřil: "Toto má charakteristiky katastrofy. Je to šílenství. Jestliže se to rozšíří do větších zemí, pro Evropu by to mohla být skutečná katastrofa. Mohlo by to znamenat léta stagnace."

Z Řecka prchá kapitál od chvíle, kdy začalo být jasné, že tam nelze utvořit koaliční vládu. Ústřední banka uvedla, že za jeden den tento týden vkladatelé vybrali 800 milionů euro.

Sony Kapoor, z bruselského thinktanku Re-Define, řekl: "Bluffování mezi řeckými politiky a politiky z EU musí okamžitě skončit. Jde o příliš mnoho. Ti, kteří tíkají, že odchod Řecka z eurozóny nebude žádný problém, buď nevědí, o čem mluví, anebo mají nějaké skryté motivy. Sociální, politické a hospodářské škody Evropské unii z odchodu Řecka z eurozóny by byly nevyčíslitelné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9160

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2012