CO SI MYSLÍTE DNES?

Co si myslíte o dnešní ČR v porovnání s Československem před rokem 1989?

21. 5. 2012

čas čtení 3 minuty

On minulé neděle 20. května 2012 odpovědělo na náš dotazník 5857 čtenářů. Děkujeme a prosíme ty, kdo ještě dotazník nevyplnili, aby to třeba taky udělali! Jan Čulík

Vážení čtenáři,

přesně před dvěma lety jsme uspořádali podrobný průzkum veřejného mínění. Požádali jsme čtenáře, aby vyjádřili svůj názor ohledně toho, co si myslí o dnešním režimu v České republcie v porovnání s režimem existujícím před rokem 1989.

Chtěli bychom nyní průzkum provést znovu, abychom určili, zda došlo za poslední dva roky ve vašich názorech k nějakému posunu.

Byli bychom vám velmi vděčni, kdybyste dotazník vyplnili znovu, ale pozor, je dlouhý a budete na to potřebovat něco kolem hodiny.

Struktura dotazníku zůstává stejná, a tedy i instrukce, které jsme zveřejnili dne 20. května 2010:

Děkujeme.

redakce BL

Dotazník je ZDE

Zaujal nás stručný průzkum veřejného mínění z letošního ledna, který tehdy provedla agentura STEM. Podle ní si prý myslí 87 procent českého obyvatelstva, že "Mezi současnými českými politiky a politiky z komunistické éry není rozdíl". Může to být skutečně pravda?

Rozhodli jsme se zjistit podrobným průzkumem, co si lidé skutečně myslí o dnešním režimu v porovnání s dobou před rokem 1989. Ve spolupráci s jedním britským a jediným českým sociologem jsme připravili podrobný elektronický dotazník a byli bychom vám velmi vděčni, kdybyste nám ho vyplnili. Chceme se dovědět, jaké jsou vaše skutečné názory a co je jejich motivací. Dotazník vznikl tak, že jsme provedli předběžný průzkum o tom, co si lidé myslí, na základě vzorku asi 40 osob, a na základě jejich odpovědí byly zformulovány naše dnešní otázky.

Výsledky našeho elektronického průzkumu zveřejníme česky i anglicky, na Západě v akademických publikacích.

Velká prosba: Dotazník je opravdu podrobný a k jeho vyplnění budete pravděpodobně potřebovat více než půl hodiny, zřejmě asi tak 45 minut. Nicméně se domníváme, že je velmi důležitý a pevně doufáme, že si k jeho pozornému vyplnění naleznete pro nás trpělivost i čas.

Dotazník má dvě části: První z nich se týká vašich názorů na dnešní dobu a na dobu před rokem 1989. Druhá část se skládá z - obecných - sociodemografických dotazů na vaše postavení ve společnosti: ta by nám měla poskytnout informace, kdo na dotazník odpověděl. Veškeré odpovědi jsou ANONYMNÍ. Neshromažďujeme žádné osobní údaje respondentů. Prosíme vás, abyste vyplnili dotazník CELÝ. Kdo nevyplní kompletně i druhou, sociodemograficky identifikující část, namáhal se zbytečně, neboť jeho názory nebude možno do výsledku zahrnout.

Předem vám mnohokrát děkujeme za vaši pomoc, za vaši trpělivost při vyplňování dotazníku a za váš čas.

Těšíme se na vaše odpovědi.
Jan Čulík, šéfredaktor

Nečas a Izrael: Mytologie versus fakta

21. 5. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Rathiáda v přímém přenosu zastínila návštěvu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v České republice. Premiér Petr Nečas při této příležitosti prokázal, že je naprosto mimo realitu i v případě izraelsko-palestinského konfliktu, když tvrdil, že postavení Izraele na Blízkém východě je v podstatě totožné s postavením "Československa v 30. letech". Premiér prohlásil doslova toto: "Velmi dobře chápeme, v jaké situaci je Izrael jako malá, demokratická země ve velmi nebezpečném regionu a s velmi nebezpečnými sousedy. Vzpomínáme si na naši situaci ve 30. letech, když mělo malé, demokratické Československo sousedy, kteří ho chtěli ničit nebo zabrat část našeho území."

Summit NATO v Chicagu ochromil spor mezi USA a Pákistánem

21. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Spor mezi USA a Pákistánem o zásobovací trasy do Afghánistánu hrozí zastínit summit NATO v Chicagu. Obě strany se nedokážou dohodnout ohledně pákistánských podmínek pro znovuotevření koridorů uzavřených po amerických náletech, jež usmrtily několik pákistánských vojáků. Jakkoliv Rusko spolupracuje při zásobování afghánských operací NATO, samo o sobě to kapacitně nestačí a trasy vedoucí přes Pákistán mají tedy pro pokračování operací strategický význam.

BRITÁNIE:

Cameron odmítl nově vyšetřovat případ atentátu v Lockerbie

21. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Britský konzervativní premiér David Cameron odmítl možnost nového britského vyšetřování odsouzení Abdelbaseta al Midžráhího za údajnou účast na leteckém atentátu na letadlo společnosti Pan Am nad Lockerbie. Řekl, že soudní proces byl proveden profesionálně a "úmrtí Midžráhího by mělo být příležiotstí ke vzpomínce na 270 osob, které zemřely při tomto děsivém teroristickém útoku."

Libyjec, "nevinně odsouzený" za spáchání atentátu na letadlo Pan Am v Lockerbie r. 1988, zemřel

20. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Abdelbaset al-Midžráhí, pracovník libyjských tajných služeb, který byl odsouzen v Británii za to, že údajně spáchal atentát na americké letadlo společnosti Pan Am, které vybuchlo nad skotským městem Lockerbie v prosinci 1988, v neděli zemřel na rakovinu prostaty.

V dlouhém rozhovoru v televizi BBC zopakoval v neděli v poledne při příležitosti Midžráhího smrti dr. James Swire, jehož dcera při výbuchu letadla zahynula, četná fakta, která podle něho dokazují, že Miždráhí byl odsouzen za atentát nevinně. Šlo o syrskou, nikoliv libyjskou bombu, která byla podle dr. Swirea umístěna v letadle Pan Am na žádost Íránu. Írán se tak Spojeným státům pomstil za sestřelení íránského dopravního letadla.

R. 2009 skotská vláda Midžráhího propustila z vězení z humanitárních důvodů, podle lékařských odborníků bylo pravděpodobné, že do tří měsíců zemře. Podmínkou pro propuštění z milosti však bylo, aby se Midžráhí vzdal práva na revizi svého procesu, což učinil.

Po pádu režimu Muammara Kaddáfího se začaly ozývat četné hlasy, zejména z USA, aby byl Midžráhí vrácen do vězení, či znovu postaven před soud, nová libyjská vláda však uvedla, že nedovolí deportaci žádného Libyjce z Libye.

Podrobnosti ZDE

Politikové ze skupiny G8 ukončili vrcholnou schůzku příslibem udržet Řecko v eurozóně

20. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Spojeným státům a Francii se podařilo zdůraznit v konečném komuniké podporu hospodářského růstu. Toto komuniké je vítězstvím pro Obamu a francouzského prezidenta Hollanda, ale může být jen krátkodobé, protože komuniké neobsahuje podrobnosti o stimulu hospodářského růstu a Merkelová může prosadit své škrty při neformální schůzce v Evropě příští týden.

Obama podporuje podobný balíček zaměřený na hospodářský růst, jaký prosadil v Americe r. 2009. Totéž podporuje Hollande. Oba politikové chtějí udržet Řecko v eurozóně. Poté, co tři roky čelil evropským politikům prosazujícím škrty, má nyní Obama spojence v Hollandovi.

V sobotu se střetli Obama a David Cameron s Merkelovou. Požadovali, aby přestala odmítat přijetí jasných kroků k vyvedení Evropy z krie. Němci nechtějí povolit volnější politiku Evropské centrální banky, která by umožnila kvantitativní uvolňování (tištění peněz), které použila americká Federální rezervní banka a Anglická banka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozkmotření Urbanem, aneb Už jen lihuprostou tequilu

19. 5. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Podle informace ČTK Ústřední výkonný výbor ČSSD vyzval Davida Ratha, aby se kvůli PR strany vzdal poslaneckého mandátu. Současně se podle stejného zdroje uvažuje o tom, že na postu středočeského hejtmana Ratha nahradí Milan Urban. Ten má ovšem v souvislosti s korupcí sám víc než dost co vysvětlovat kvůli proslulé toskánské dovolené, která svého času pohnula ČEZkem. Jestliže v Rathově kauze šlo "o pár ušmudlaných milionů" ukrytých v soukromém bytě, v kauze Toskánsko šlo v podstatě o hru v řádu miliard. Pokud tedy ČSSD má skutečně v plánu vylepšit svůj obraz ve veřejnosti výměnou Ratha za Urbana, je to asi jako nahradit zánět mandlí rakovinou hrtanu, nebo pivo před jízdou tequilou.

Srbsko zvolilo ultranacionalistického prezidenta

21. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Naděje Srbska na rychlou integraci do Evropské unie dostaly vážnou ránu. Při volbách v Srbsku přišel o prezidentskou funkci dosavadní prozápadní prezident Boris Tadič a voliči proti očekávání hlasovali pro Tomislava Nikoliče, známého svými extremně nacionalistickými postoji. Nikolič zvítězil nad Tadičem asi o dva nebo tři procentní body. Srbsko to zřejmě odsoudilo k období ochromené politiky, protože ultrapravicový prezident bude muset pracovat s levostředovou vládou. Výsledky parlamentních voleb před čtrnácti dny byly nerozhodné.

Nikolič, známý jako funebrák protože provozoval v Srbsku pohřební společnost, byl v minulosti čelným představitelem Srbské radikální strany, kterou založil Vojislav Šešelj, válečný magnát z války v devadesátých letech, který je nyní před soudem pro válečné zločiny v Haagu.

Během války v devadesátých letech podporoval Nikolič vytvoření Velkého Srbska, tedy dobytí a začlenění velkých částí Chorvatska a Bosny do Srbska. V poslední době však zmírnil své postoje a tvrdí, že je pro Evropskou unii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Případ Rath. Byly odposlechy legální?

21. 5. 2012 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 1 minuta

Uložil jsem si soukromý závazek mlčenlivosti ke kauze MUDr. Ratha. Nakonec ho ale přece jenom porušuji, protože v záplavě informací mi chybí ta prvotní. Problém policejních odposlechů. Kolem nich se mi nahromadilo několik otázek. Není mi jasné, zda trvaly půl roku, což je ta nejméně důležitá. Za druhé mne zajímá, jak přesvědčivé argumenty k jejich povolení policie uvedla, tedy jejich legalita. Za třetí pak jejich legitimita, čili jestli v tomto případě jejich využití nebylo, v porovnání s jinými kauzami, poněkud nadstandardní, čti, přece jenom především politicky motivováno.

To, co říkáme, není to, co děláme

21. 5. 2012 / Lubomír Molnár

čas čtení 1 minuta

Nedělní vydání španělského deníku El País (20.5. str 20-21) zveřejnilo rozhovor s ministrem obrany Pedrem Morenésem před zasedáním NATO v Chicagu. Třiašedesátiletý ministr přišel do vládní funkce z vojenského průmyslu. K tématu setrvání španělských vojáků v Afghánistánu došlo i na následující otázku a odpověď.

POZVÁNKA:

Úloha družstev v podpoře demokracie, zaměstnanosti a malé ekonomiky-- Proč a jak začít s družstevním podnikáním?

21. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

U příležitosti Mezinárodního roku družstev 2012 vyhlášeného 64. Valným shromážděním OSN pod heslem "Družstva znamenají lepší svět" pořádá Pražská škola alternativ ve spolupráci s Alternativou zdola, o.i. a Klubem samosprávného lidového podnikání -- Českou společností pro zaměstnaneckou participaci, o.s.

v Praze dne 25. května 2012 workshop "Úloha družstev v podpoře demokracie, zaměstnanosti a malé ekonomiky-- Proč a jak začít s družstevním podnikáním?"

a to pro všechny občany, kterým může být družstevní způsob hospodaření východiskem k zajištění jejich obživy (OSVČ, nezaměstnaní, další zájemci).

Místo konání: Sídlo Svazu českých a moravských výrobních družstev, Václavské nám. 21 (vchod z Jindřišské ul.), Praha 1, Velký sál

Cílem workshopu je osvětlení podstaty družstevních hodnot a principů, které podporují lepší živobytí osob a jejich skupin; odhalení kladů a záporů podmínek pro uplatňování těchto hodnot a principů v ČR, a také vzájemné poučení, jak na to.

Odborné vedení: Ing. Magdalena Hunčová, Ph.D.

Program:
9.30 -- 10.00 Prezence
10. 00 -- 11.00 Zahájení, úvod a dopolední blok na téma: Hodnoty a principy družstevního způsobu hospodaření - vystoupí Jiří Svoboda -- DAČR Praha, Naďa Johanisová -- FSS MU Brno a Karel Rychtář - SČMVD, Praha.
11.00 -- 11.30 Diskuse
11.30 -- 12.00 Přestávka na oběd
12.00 -- 13.30 Odpolední blok na téma: Příklady aplikace družstevních hodnot a principův praxi - vystoupí zástupci aktivních družstev a dalších organizací: 1. Severočeské družstvo zdravotně postižených, Děčín; Arkadie, společnost pro komplexní péči o zdravotně postižené, o. s., Teplice; KARKO v. d. i., Ústí nad Labem; Kulturní noviny -- vydavatelské a mediální družstvo, Brno; Družstvo lékáren, Jihlava a Družstvo DLA, družstvo Praha (změna vystupujících a pořadí vyhrazena).
13.30 -- 14.00 Diskuse a závěr

Dotazy a předběžné přihlášky zasílejte na e-mail: v.habova@volny.cz

O smyslu a užitečnosti vědy

18. 5. 2012 / Zdeňka Petáková

čas čtení 18 minut

Poslepu klopýtáme, pro plnění všech těch zdánlivě nutných příkazů doby nenacházíme sílu zas a znovu se ptát: Kam a proč jdu a je má cesta správná? Většina z nás chtě nechtě neposlušně -- poslušně skládala zkoušky z černobílého marxismu. A ti mladší, kteří je již skládat nemuseli, se zas učili sklonit hlavu a vyhovět panujícím podmínkám od svých učitelů, jež se po roce 1989 ani nestačili nadechnout a na jejich bedra byly naloženy úkoly nových časů -- přežít... mít a dobýt, získat a dokázat... urvat teď a hned vše, co se dá.

U autorčina eseje O smyslu vědy se vyplatí tiše zastavit, dočíst až do konce a zamyslet se. Jedno z mála děl, které se zabývá v současném českém kontextu etikou vědy, nedává odpověď, ale klade neodbytné otázky. Odpovědět si na ně musí každý sám. Je to naléhavé volání žízní umírajícího na poušti. Je to naléhavé volání po humanitě namísto scientometrie, je to naléhavé volání po světě, ve kterém věda slouží poznání a moudrosti - a ne zisku, burzovním indexům a bezedné, nenasytné touze po neustálém růstu Růstu.

"Potápí se celý systém. A nedá se zachránit nic - jen snad vlastní čest" , tvrdila před několika dny autorka v emailu redakci. Nejsem realitou zmlácený, rezignovaný pesimista, ale dějinný optimista. Věřím (ale to je ovšem něco jiného než "vím"), že za pravdu má smysl se rvát. I dnes. Nebo právě proto dnes.

Redakce Britských listů děkuje autorce a vydavateli za čin výsostně odpovídající tématu - smyslu vědy. Za možnost rozsáhlých citací z tohoto díla a zároveň za souhlas se zveřejněním celé eseje, které vyšlo pouhých 200 kusů, v elektronické podobě. Tak má vypadat opravdová moderní věda ve službách člověka. Být užitečná všem. │ŠOK

Rada ČT v Parlamentu: Zpráva o útrpném právu

18. 5. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 9 minut

Rada ČT už ví, jak podrobný má schvalovat rozpočet a ví, co je to "zveřejnit". Čtyřměsíční stěžovací maratón v tomto bodě skončil. Předseda Rady Uhde dostál své cti a povinnosti, jak jsem očekával, a to přesto, že Rada jako celek odmítla přiznat, že porušila zákon. Předseda to sice poslancům v souladu se svým mandátem tlumočil, ale zároveň konstatoval, že výsledkem jednání Rady bylo, že Rada zveřejnila "ten pravý" rozpočet. Jinými slovy...

Přiznání znemožnilo zapírání.

Kauza Rath: zatím jen samé otazníky

17. 5. 2012 / Michael Kroh

čas čtení 8 minut

V oblasti dotací z EU se pohybuji více jak deset let jako poradce a později i jako hodnotitel projektů. Znám tedy velmi důvěrně prostředí, v němž se připravují projekty, podávají a vyhodnocují žádosti. O korupci a zneužívání evropských fondů vím jen z doslechu nebo z médií. U případů, které jsem pro klienty připravoval či pro řídící orgány hodnotil, jsem se přímo s podezřením na korupci nesetkal.

Od budoucnosti spějme zpátky, aneb Konzervanti pod obojí způsobou

18. 5. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

"Okamžik směl bych osloviti: jsi tolik krásný, prodli jen!"
Johann Wolfgang Goethe: Faust

Charles Murray konstatuje, že z hlavních organizačních principů západní tvorby je ten vůbec nejnovější - systematické užití abstrakce ve výtvarném umění - sto padesát let starý; všechny ostatní (například román) jsou pak staré dvě stě let a více. John Ward zase ukazuje, že západní pravice i levice, Schäuble i Krugman, vlastně neanalyzují současnou situaci, ale jsou zakleti do obrazu idealizované minulosti, kterou se snaží udržet stůj co stůj - takže už nemají kapacitu a energii zabývat se podrobně tím, čím se současnost od minulosti podstatně odlišuje.

Odchod Řecka z eurozóny "by stál Evropu bilion dolarů"

17. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Doug Mc Williams z Centra pro hospodářský a podnikatelský research varoval, že řízený rozpad eurozóny bude znamenat, že eurozóna přijde o 2 procenta svého HDP, tedy o 300 miliard euro, kdežto při chaotickém rozpadu eurozóny přijde eurozóna o celých 5 procent svého HDP, tedy zaznamená ztrátu ve výši bilionu dolarů. "Konec eura v jeho nynější formě je jistotou," dodal.

Černá kniha globalizace

17. 5. 2012 / Jindřich Bešťák

čas čtení 16 minut

Jedná se o titul knihy, jejímž autorem je Moisés Naím ( 1952). Je držitelem titulů Ph.D. a M.S. z Massachusetts Institute of Technology. Působil jak ministr průmyslu a obchodu ve Venezuele, byl výkonným ředitelem Světové banky. Knihu vydal jako šéfredaktor vlivného časopisu Foreign Policy. Jeho články se pravidelně objevují ve světově významných listech a periodicích. Černá kniha globalizace (2005) vyšla v téměř dvaceti jazycích a list Washington Post ji zvolil za jednu z nejlepších odborných knih roku 2005.

My, krávy počítačem řízené a mlhavá předpověď dojivosti - díl 3.

16. 5. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 30 minut

"Jak je možné, že jsme zašli tak daleko?"

don Corleone, Kmotr

Pokračování seriálu "Jak se dělá věda na hnojárně" a "Kterak se studenti i pedagogové učí tahat za finanční vemena"

Česká zemědělská univerzita je ctihodnou veřejnou vysokou školou. Pouze trpí tím, čím téměř všechny vysoké školy, nejen ty veřejné. Věda se zde pojí s byznysem a neúprosná logika zisku a boj o přežití v nelítostné konkurenci už dvacet let ničí morálku vědců i akademických funkcionářů. Britské listy se na začátku května obrátily na děkana provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity prof. Jana Hrona a předsedu Akademického senátu ČZU doc. Davida Heráka s řadou otázek, které měly osvětlit poměry na provozně ekonomické fakultě České zemědělské univerzity. Dodnes jsem nedostal ani od jednoho z těchto akademických funkcionářů na jednotlivé velmi konkrétní a věcné otázky konkrétní a věcné, písemnými podklady či odkazy zdokladované odpovědi, ačkoliv podle rektora univerzity jsou všechny otázky v přímé působnosti děkana či Akademického senátu.

Dnes se seznámíme i s dalšími aktéry procesu, při kterém se studenti i pedagogové učí tahat za finanční vemena. Někteří pedagogové v tom dosáhli mistrovství a nehynoucích zásluh ostatních. Ale dojené krávy to bolí a tak bučí.

38516