O ruských volbách z Moskvy

3. 3. 2012 / Anna Čurdová

čas čtení 2 minuty

Dnes ráno zahájilo svoji činnost Mezinárodní informační centrum, které poskytuje zázemí nezávislým mezinárodním pozorovatelům pro volby v Rusku. Je nás okolo 50 a nejsme jedinou nezávislou skupinou. Ve skupině jsou pozorovatelé z USA, poslanci národních a Evropského parlamentu, bývalí poslanci a dále profesoři vysokých škol a politologové. Někteří z nás monitorovali volby do Dumy.

Včera ve večerních hodinách nás přijal předseda Ústřední volební komise Čurov. Ten, jehož hlavu požadovali demonstranti po údajně zfalšovaných volbách do Dumy. A - jak správně poznamenal - volební komise odpovídá za organizaci voleb a vychrlil ze sebe obdivuhodnou statistiku.

Pro příklad - volební komise budou mít cca 830 000 členů, na volby bude dohlížet cca 300 000 místních pozorovatelů, kteří budou ve volebních místnostech, z toho je 200 000 zástupců kandidátů a okolo 700 zahraničních pozorovatelů.

V zahraničí bude otevřeno téměř 400 volebních místnosti ve 140 zemích světa, což je nejvíce za posledních 40 let.

Na volebním lístku bude uvedeno pět kandidátů, z nich 4 navrhly parlamentní politické strany, jeden nasbíral přes 2 miliony podpisů a mohl být zaregistrován. Emoce budila neregistrace Grigorije Javlinského - podle vyjádření Ústřední komise i soudu prý některé pdopisy nebyly originály. Proběhla kontrola jak soudem, tak novinářskou obcí.

Prezident Ruské federace předložil do parlamentu reformní balíček volebního zákonodárství, pokud budou přijaty, bude se volební komise řídit jimi.

S velkou hrdosti zaměstnanci volební komise demonstrují moderní elektronická zařízení pro volby - elektronické urny a volbu prostřednictvím obrazovek. Aby se snížilo podezření z podvodu, jsou ve všech volebních místnostech instalovány kamery, které budou dohlížet na průběh volebního procesu. Jsou instalovány tak, aby samotná volba byla tajná, ale zároveň byla volební místnost pod kontrolou. Nevím proč, ale vadí mně to. Sice budu volit tajně, ale zároveň bude hlídán každý můj krok ve volební místnosti.

Setkání s Čurovem končí, je vidět, že je unavený, ale zároveň uvolněný.To hlavní je před ním a jeho lidmi. Obstát v následujících dnech. Přesto si na závěr neodpustí prý současný hodně populární ruský vtip.

V ložnici Hillary Clinton se někdy v listopadu rozezní telefon: Hillary, Obama vyhrál volby.To je dobře odpovídá Hillary. Ano, je zní z telefonu, Čurov velmi šikovně zfalšoval výsledky.

A to je pro dnešek zatím vše.Budu se hlásit průběžně, zatím je nebývalý klid. A.Curdova

0
Vytisknout
10142

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2012