Amazon obviněn ze systematického zneužívání německých vládních podpor

29. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Internetový prodejce Amazon zřejmě systematicky kasíroval podpory, které německá spolková vláda vyplácí za tvorbu pracovních míst, aniž tato místa skutečně vznikla. Podle obvinění firma opakovaně najímala zaměstnance na dobu určitou v podobě zkušební doby dvou týdnů. Během této doby byli zaměstnanci Amazonu stále placeni vládou.

Vyučený kuchař Pascal Präkelt nastoupil k Amazonu v listopadu loňského roku. Nakládal do vozidel pračky, ledničky a myčky nádobí. Další zaměstnanci balili DVD přehrávače, mixéry a knihy. 

Pascal bral 9,65 euro na hodinu. Jako šéfkuchař už pracoval i za méně a pracovní agentura mu tvrdila, že Amazon mnoha dělníkům po skončení zkušební doby nabídne stálé místo. Firma ho později skutečně kontaktovala, ale věci se vyvíjely poněkud jinak, než si představoval. 

Ve skutečnosti je praxe taková, že zaměstnanci pracují šest týdnů za cenu čtyřtýdenní mzdy, protože první dva týdny - během "zaučování" je platí stát. 

Amazon neustále znovu najímá pomocné dělníky. Někdy opakovaně - ale pak znovu absolvují zkušební dobu, během níž pobírají odměnu od státu, nikoliv od zaměstnavatele. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6012

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2011