Putin chce vytvořit nový "Euroasijský blok"

5. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Týden poté, co oznámil, že se zamýšlí vrátit příští rok do prezidentského úřadu, zveřejnil Vladimir Putin svou vizi vytvoření nového "Euroasijského bloku", jehož součástí by se měly stát bývalé republiky někdejšího Sovětského svazu. Cílem by mělo být posílit ruský vliv v globální politice.

Euroasijský svaz by byl založen na celní unii s Běloruskem a s Kazachstánem, napsal Putin v deníku Izvěstija v úterý. "Očekává se, že se přidají i Tadžikistán a Kyrgyzstán."

Putin dodal: "Nehovoříme o znovuvytvoření Sovětského svazu. Bylo by naivní snažit se vytvořit kopii toho, co existovalo v minulosti, ale těsná integrace založená na nových hodnotách a na politickém a hospodářském základě je nezbytná. Sovětský svaz nám zanechal obrovské dědictví - infrastrukturu, současnou průmyslovou specializaci a společný jazykový, vědecký a kulturní prostor. Využívat těchto zdrojů společně pro náš rozvoj je v našem společném zájmu. Chceme vytvořit model mocného, nadnárodního svazku, schopného stát se jedním z pólů moderního světa," píše ve svém článku.

Bude to těžké, poznamenává list Guardian. Společný HDP Evropské unie je 16 bilionů euro, kdežto společný HDP Společenství nezávislých států, tj. bývalých republik Sovětského svazu bez pobaltských republik, dosahuje podle MMF jen 1,9 bilionu euro.

Putin kritizoval Ukrajinu, která usiluje o integraci s Evropskou unií a nikoliv s Ruskem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9723

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2011