Firma Shell platila v Nigérii armádu za vraždění obyvatelstva

3. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Firma Shell nikdy nepopírala, že její ropné operace zničily velkou část delty řeky Niger - zemi i vzduch. Nyní vychází najevo, ze soudních dokumentů, že firma Shell v devadesátých letech systematicky spolupracovala s nigerijskou armádou a policií, které potlačovaly odpor proti jejímu ničení tamějšího životního prostředí. Ze soudních dokumentů vyplývá, že firma Shell pravidelně platila armádu, aby potlačila pokojné protestní hnutí proti ničení životního prostředí. Shell dokonce pomáhala plánovat vojenskou ofenzívu proti vesnicím, podezřívaným, že se stavějí proti ropným operacím v regionu Ogoniland.

Podle aktivistů z oblasti byly při vojenských operacích usmrceny tisíce lidí a mnoho dalších před vojenským terorem uprchlo. Firma Shell byla r. 2009 obviněna u amerického soudu, že spolupracovala s nigerijským státem na popravě spisovatele Kena Saro-Wiwy a dalších vedoucím představitelů kmene Ogoni.

Firma Shell byla v této věci mnohokrát souzena, avšak je velmi obtížné zejména v Americe vést soudní spory proti tomuto ropnému gigantu. Shell má v Nigérii 90 ropných polí a funguje tam od padesátých let.

Stále častěji však nyní mezinárodní organizace používají soudů v Evropě proti velkým americkým ropným společnostem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10908

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2011