Kalousek -- snaha o kumulaci funkcí ministra financí a "spravedlnosti"?

23. 9. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Nedávný incident z Malostranského náměstí nemá sice náznak ani teroristického, ani rasistického či jiného podtextu, pouze slovní projev osobní nevole jednoho mladého občana nespokojeného s činy ministra financí M. Kalouska (TOP 09). Pohříchu si myslím, že je jen škoda, že takto naštvaných občanů nebylo v momentě incidentu více. Jednak proto, že by se pan ministr mohl mnohem lépe přesvědčit o přijatelnosti svých drastických opatření, ale také, že by si proti početnějším nespokojencúm jistě nedovolil fyzický atak, kterého si dopustil proti jedinému člověku.

Nemám v úmyslu ospravedlňovat verbální slovní útok onoho mladíka, nevím ani, co přesně říkal, ale myslet si, že lze totální lidskou nespokojenost vyjádřit nějakým lyričtějším způsobem, je asi nemožné. Oficiálních nesouhlasů a nespokojenosti, vyjádřených přijatelnou, slušnou a i dost razantní formou, bylo bezpočet. Jak na půdě Poslanecké sněmovny, tak formou demonstrací či jinak. Jenže pan Kalousek, stejně jako ostatní ministři, na nic nereagoval a ani reagovat nehodlá. Není se proto čemu divit, že příležitost říci panu Kalouskovi co si o něm lidé myslí mladý člověk v pravou chvíli využil. V podstatě může být pan Kalousek rád, že byl jen slovně napaden. Mohlo to být i obráceně a pan Kalousek by se možná nestačil divit.

Jakkoliv můžeme slovní, připusťme vulgární projev nespokojeného občana, z pohledu společenského považovat za nepřijatelný, stejně tak za adekvátní nemůžeme považovat fyzický útok ministra Kalouska. Čeho je moc, toho je příliš!

Lze pochopit, že mu "třeba" ujely nervy, že vulgarismy podnítily u pana ministra nesouhlas až v takové míře, že se zkrátka neudržel. Ale copak to je řešení? Notabene politika, veřejného činitele? Jak by asi reagoval na nespokojenost občanů na Ostravsku, Šluknovském výběžku či jinde, kde by slova o nespokojenosti nebyla o nic jemnější či slušnější? Ba právě naopak! To by také chodil od občana k občanovi a rozdával výchovné facky? Nejspíše se v daný moment pan Kalousek shlédnul ve výchovné akci rovněž proslaveného mstitele Macka (ODS), který exceloval na fóru před TV kamerami výchovnými pohlavky na hlavě pana Ratha (ČSSD).

Sebevědomý pan Kalousek ovšem jistě nemá špatné svědomí, že by učinil něco nepatřičného, dokonce v rozporu se zákonem. Tak to pardon! Notabene, jestliže se k jeho incidentu poměrně blahosklonně, ne-li humorně, vyjádřil i sám premiér Nečas. Jen mne napadá, jaký by byl asi osud onoho mladíka kdyby (jakože naštěstí k tomu nedošlo) se i on neudržel a facky, kterými byl od pana Kalouska "obdarován", mu poctivě vrátil? Ani nechci domýšlet. A při tom by si je tak zasloužil!

Kromě jiného se pan Kalousek na adresu mladíka rovněž vyjádřil ne zcela slušným způsobem, když jej nazval "drzým spratkem", jinými slovy, i on použil slovní výraz hodný nesouhlasu. Mohli bychom si pak myslet, že všichni nespokojení občané jsou jen "drzými spratky" a jejich případný projev nespokojenosti, nevole a nesouhlasu s jeho kroky, stejně jako u jiných ministrů, jsou pro ně neakceptovatelné a je mu třeba čelit. Fackami! A pan Kalousek se zřejmě rozhodl vzít spravedlnost do svých rukou za (asi) neschopného ministra spravedlnosti Pospíšila (ODS).

Pokud by se chtěl pan Kalousek, případně jiní páni ministři, na potkání fackovat, nechť si najdou záminku ve svém jednání, které k tomu přímo vybízí. Vždyť aféry některých politiků, např. Vondry (ODS), Topolánka (ODS), Bartáka (ODS), Parkanové (TOP 09) a dalších, mezi nimiž nechybí ani pan Kalousek, k tomu dávají nemálo důvodů. Tedy alespoň z pohledu nás, občanů.

Jenže ono je asi snažší si svou nespokojnost vylít na občanovi, protože ať už by způsobil cokoliv, vyjde z toho (s trochou pro něj bezvýznamné ostudy) s čistým štítem. Má přece poslaneckou imunitu. A že by jej sněmovna pro takovou "banální záležitost" zbavila imunity, o tom se dá dost silně pochybovat. Přece by nedovolili tahat po soudech svého "guru", nepsaného topáckého náčelníka vládních lapků a penězomanů.

Gesto, kterým Kalousek projevil svou nespokojenost s lidově pojatou a stejně tak vyslovenou pravdou, jen dokazuje, jaké jsou vztahy a poměry mezi politiky a občany. Aby bylo jasno: Jejich konání nebude nikdo ani stát v cestě, ani je kritizovat! Natož jim ještě nadávat!

P.S.: Jenom si nejsem jistý, jestli je facka skutečně ten nejlepší argument, jak si myslí pan Kalousek.

0
Vytisknout
7355

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2011