Nad hrobem Troye Davise

21. 9. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Dnes v sedm hodin místního času bude ve státě Georgia na základě velice problematického rozsudku popraven americký občan černé pleti Troy Anthony Davis. Existuje sice ještě formální možnost, že okresní návladní Larry Chisolm na poslední chvíli popravu zastaví - ale i v takovéto smutné a dramatické chvíli mysleme prosím přesně. Chisolmův hypotetický čin by znamenal popření rozhodnutí celého justičního systému od místního až po nejvyšší soud, takže jakkoliv je jistě možný (dokonce i takové věci se stávají, všichni se nenechají zastrašit), současně je také extrémně nepravděpodobný. Jako lidé realisticky uvažující můžeme se zázrakem počítat, neměli bychom se však na něj spoléhat. Jinak bychom se totiž dostali do situace, kdy extrémní interpretace vyprázdněného moderního tématu radikální diskontinuity vede přímou cestou zpět k náhražkově náboženské eschatologii.

Odlišíme-li poctivě dvě důležité roviny, které někteří soustavně směšují ("doufám, že Troy Davis nakonec popraven nebude" - "jsem přesvědčen, že nakonec popraven nebude"), můžeme bohužel s 99% jistotou očekávat smrt člověka, jenž byl pravděpodobně nespravedlivě odsouzen za čin, který nespáchal.

Dojde k tomu přes podporu ze strany řady známých osobností i organizací na obranu lidských práv, které shromáždily statisíce podpisů pod petici požadující milost pro Davise.

Toto vše se odehrává v zemi, jejíž ministerstvo zahraničí každým rokem vydává podrobnou zprávu kritizující ostatní státy na Zemi kvůli porušování lidských práv. V zemi, která ale sama porušuje právo na život a právo na spravedlivý proces, a to až příliš často. Trest smrti byl už zrušen i v Bhútánu, na Filipínách, v Rusku, v Jihoafrické republice, v Turecku nebo ve Venezuele - avšak ve Spojených státech je stále praktikován i vykonáván.

Na konci éry Bushe mladšího jsme byli ujišťováni, že všechna drakonická opatření omezující lidská práva a svobody ve jménu "boje proti terorismu" byla pouhým dočasným excesem způsobeným ideologickými extrémisty z pravé části politického spektra.

V závěru funkčního období demokratické Obamovy administrativy však vidíme, že se oproti době úřadování GWB z hlediska dodržování lidských práv změnilo pramálo. Nejen že USA dále rutinně zabíjejí v cizích zemích, a to včetně civilistů nezapojených do jakýchkoliv bojových operací - také jejich justiční systém se stal zjevně zcela nefunkčním a člověk, proti němuž neexistují důkazy, se tu může stát navzdory masivnímu úsilí mezinárodní veřejnosti obětí justičního omylu či dokonce justiční vraždy.

Po pravdě nechápu, z jaké pozice bude State Department napřesrok ve své zprávě znova kárat celý svět za to, jak nedodržuje lidská práva.

Spojené státy přece už dávno nemají žádnou autoritu ohánět se lidskými právy, která degradovaly na pouhou ideologickou zástěrku vlastní imperiální expanze.

0
Vytisknout
9947

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2011