Mezi námi sociálními fašisty

27. 8. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Na výzvu České strany sociálně demokratické, jejího starosty a senátora Sykáčka, se v pátek odpoledne v Rumburku sešlo protiromské shromáždění. Akce se zúčastnili též představitelé organizace "Občanský odpor" spolupracující s ultrapravicovými a rasistickými skupinami. Představitele zmíněného uskupení Josefa Mašína podle Aktuálně.cz na pódium pozval a během vystoupení vedle něj stál poslanec Jaroslav Foldyna.

Podle svědků podrobně seznámených se situací v regionu je příčina místních problémů zhruba takováto: Jistá osoba "zprivatizovala" sídliště, na němž ubytovává migranty ze Slovenska, jimž "za odměnu" zabavuje prakticky veškeré prostředky. Tyto osoby jsou pak nuceny přežívat výhradně cestou kriminálních aktivit. "Majitel sídliště" to celé údajně usnadnil neformální dohodou s policií o tom, že prostě na "jeho" sídliště jezdit nebude.

Severočeská ČSSD to jistě velmi dobře chápe, proto v Rumburku udělala protestní shromáždění s účastí extrémistů, kteří místní problémy využívají k podněcování rasové nenávisti, jejímž terčem jsou okradení delikventi.

V ČSSD se prý v poslední době ozývají hlasy, že Bohuslav Sobotka je údajně jako lídr příliš nevýrazný. Je to možná pravda. Takové nápady jako využít ke zviditelnění strany elementů typu "Občanského odporu" asi Sobotka opravdu nedostává. Myslím, že by ho ani nenapadlo snažit se "uklidnit situaci ve městě" tím, že na stranickém mítinku nechá hovořit holohlavce. Vedle něj tu ovšem jsou jiní za ČSSD zvolení představitelé - Antl, bývalý republikán Jandák, Foldyna nebo Sykáček, kterým na spolupráci s ultrapravicí nepřijde vůbec nic divného.

A kromě toho, Sobotka nemá ani podporu stranických kmotrů, kteří se neochvějně drží vize povolební tunelářské koalice s ODS a TOP09.

Sobotka by možná měl zájem hovořit o tom, jak je možné, že místní úřady ve Šluknovském výběžku dlouhodobě tolerují praxi, která je na pomezí otrokářství, a když vznikne lidová nespokojenost, snaží se odvrátit ji směrem k těm, kdo jsou sami v prvé řadě oběťmi okrádání, a teprve v druhé řadě se sami také dopouštějí kriminality...

Ale o tom se mezi námi sociálními fašisty přece bavit nebudeme...

0
Vytisknout
12176

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2011