Jak založit zaměstnanecké družstvo

3. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Ve věku nezaměstnanosti, omezování a outsourcingu je těžké najít práci. Možná ale přišel čas vytvořit si vlastní místo. Samostatné podnikání představuje jistou možnost a může vypadat jako osvobození, je však těžké udělat vše sám a nalézt přitom čas na nepracovní život. Zaměstnanecké družstvo představuje alternativu k izolaci živnostníka i k využití tradičních pracovních míst.

Zaměstnanecká družstva mohou pracujícím přinášet větší uspokojení. Zaměstnanci, kteří jsou zároveň vlastníky, nejsou nuceni utvořit hierarchii, a mohou do věcí více mluvit než v tradičním byznysu.

Pravděpodobně vyděláte víc peněz, když omezíte příjmy investorů a manažerů. V typicky špatně placených odvětvích mohou vlastníci z řad zaměstnanců vydělat několikrát více, než by dostali jako obyčejní zaměstnanci. Například v kalifornské Petaluně zaměstnanci vlastnící pekárnu Alvarado Street Bakery nosí domů kolem šedesáti tisíc dolarů ročně - a to je zatraceně více než pracovat za minimální mzdu. Coby zaměstnanci a vlastníkovi vám hrozí menší nebezpečí propuštění, a to jak proto, že družstva upřednostňují stabilní zaměstnanost před krátkodobými zisky, tak proto, že bývají trvanlivější než jejich konvenční protějšky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12299

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2011