Pánové Zemane a Fišere, tleskám vám!

27. 6. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 2 minuty

Nedělní Otázky Václava Moravce (26.06.2011) byly (mohu za sebe říci) mimořádně vydařené. Alespoň v první části, kde hosty V. Moravce byli expremiér Jan Fišer a bývalý předseda ČSSD a expremiér Miloš Zeman. Kultivovaná, vzájemně respektující se a na vysoké úrovni vedená diskuse zaměřená na současné nejpalčivější problémy politiky naší vlády a společnosti byla ukázková. A nejen to, plně se ztotožňuji i s obsahem vyjádřených názorů. Mimořádně oceňuji vzájemné porozumění obou aktérů přesto, že ne ve všem se jejich názory shodovaly. To vše na rozdíl od vystoupení, kterých se dřívějších OVM zúčastnili špičky politické scény, např. současný premiér Nečas a současný předseda ČSSD Sobotka, kteří si neodpustili jediný protiargument, vytahovali kostlivce ze skříní let minulých a trumfovali se v co nejpádnějších argumentech, jen aby vyšli z ataku svého protějšku s čistým štítem, přičemž mnohdy museli být důrazně usměrňováni či napomínáni samotným V. Moravcem.

Jak Fišer, tak i Zeman mají snad mnohé shodné či blízké názory, což umožnilo tento seriózní vzájemný duel vést na takové vysoké úrovni. Oba vyjádřili kromě jiného nejen několik shodných názorů, ale i zajímavých racionálních a potřebných postřehů či doporučení, jakou cestou by se měly problémy společnosti a především v politice řešit.

Abych tuto diskusi neošidil na kvalitě, nutno připomenout, že se diskuse v OVM zúčastnil, mimo studio, i bývalý president Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. I on se stejně pozitivně vyjádřil k tématům a otázkám V. Moravce a stejně jako oba expremiéři zaujímá stanoviska blízké jejich názorům. V souhrnu lze říci, že všichni naznačili, čím by se především vláda měla zabývat a jak které věci řešit. Nelze nepoznamenat, že hlavní téma byla korupce a s tím spojená problematika činnosti vlády. Další neméně zajímavé celospolečenské otázky a odpovědi všech zúčastněných jen umocnily (pro mne) velmi dobrý, až mimořádný dojem z nedělních OVM, které však nebyly už ty nejhlavnější. Kéž by tak bylo vždy!

Ještě jednou, tleskám a dík, pánové Zemane a Fišere, ale i Míle. A jak jinak, poděkování si zaslouží i pan V. Moravec.

0
Vytisknout
12354

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2011