Krevní zkouška za 12 000 Kč vám zjistí, jak rychle stárnete

17. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Krevní test, který dokáže, jak rychle člověk stárne, a nabízí možnost určení, jak dlouho bude dotyčný člověk ještě naživu, bude v Británii koncem tohoto roku uveden na trh.

Kontroverzní text měří životně důležité struktury na koncích lidských chromozomů, tzv. telomery, které podle vědců patří k nejpřesnějším indikátorům toho, jak rychle člověk stárne.

Vědci uvádějí, že bude možné určit, zda je biologický věk daného člověka starší nebo mladší než jejich skutečný věk.

Vědečtí výzkumníci jsou přesvědčeni, že testování telomerů se stane do pěti až deseti let běžnou záležitostí. Někteřé vědci ale hodnotu testu zpochybňují a argumentují, že by měly existovat přísnější etická omezení na jeho používání. Kromě obav, jak budou lidé reagovat na to, až se dovědí, jak jsou skutečně "staří", někteří vědci se obávají, že může testování telomerů být zneužito bezskrupulózními organizacemi k prodávání nevyzkoušených léků proti stárnutí a jiných falešných elixírů života.

Výsledky testů také mohou být zajímavé pro firmy, které nabízejí životní pojistky, anebo zdravotní pojištění, které závisí na riziku, kdy pojištěnec začne být vážně nemocen

Velký počet vědců je však nyní přesvědčen, že zkoumání lidských telomerů může poskytnout cenné informace o riziku předčasné smrti na celou řadu chorob, od kardiovaskulárních chorob až po Alzheimerovu chorobu a rakovinu. "Víme, že lidé, kteří se narodí s kratšími telomery, mají kratší život. Nevíme ale, jestli lidé s delšími telomery než normálně mají život delší," konstatuje Maria Blasco z madridského střediska pro výzkum rakoviny, autorka nového komerčního testu telomerů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11043

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2011