Žlutý Smetana

4. 6. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 11 minut

Titul článku se netýká ani Romana Smetany, který se nechal zatknout symbolicky na den největší protivládní demonstrace od roku 1989, a který se nechal slyšet, že by milost od Václava Klause, který by ji stejně neudělil, nepřijal. Netýká se ani postojů T. Okamury ke kauze výše jmenovaného. Zato se týká barvy bankovek, jež měl D. Rath údajně přijmout jako úplatek.

Spojené státy pokračují v zabíjení v Pákistánu navzdory zuřivým protestům

4. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Jak nedávno uvedl v rozhlase BBC významný pákistánský politik Imran Chán, americké zabíjení bezpilotními letadly v Pákistánu vyvolává v zemi všeobecnou zuřivost, posiluje extremisty a vede k destabilizaci režimu. Představte si, jak byste reagovali vy, kdyby cizí mocnost jen tak podle své vůle náhodně zabíjela občany vaší země vzdušnými roboty řízenými ze vzdálenosti několika tisíc kilometrů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Obama půjde do voleb s rekordní nezaměstnaností

4. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Jedním z důsledků páteční špatné zprávy o počtu nově vytvořených pracovních míst je, že Barack Obama bude muset takřka jistě obhájit funkci s rekordně vysokou nezaměstnaností, jakou nezaznamenal žádný z moderních předchůdců v této roli.

Obama vlastní tajný "seznam smrti"

4. 6. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Opět to vypadá jako vypečený vtip, kdyby to ovšem nebylo tristně pravdivé. Prezident Barack Obama, který přednášel ústavní právo na univerzitě, má svůj vlastní seznam nepřátel, které je třeba zabít. Mezi nimi jsou i občané mající americké občanství a s velkou pravděpodobností i nezletilá dívka, jak minulý týden napsal list New York Times. Co víc, ústavní právník Obama každý týden svůj seznam konzultuje se špičkami americké armády a vynáší rozsudky o bytí a nebytí jemu prakticky neznámých lidských bytostí.

Evropské akcie padají, největší ztráty v automobilovém průmyslu

4. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Německé akcie dnes táhnou pokles na většině evropských burz. Nejhorší ztráty zaznamenává automobilový průmysl doplácející na nepříznivé zprávy z Číny, která je v současnosti hlavním odbytištěm. vedle toho se projevují i dopady potíží na americkém trhu práce, které brzdí poptávku.

Bod zvratu (vachrlatý, leč úděsný)

2. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Řada z nás po určitou dobu říkala, že kořenem krize eurozóny je problém platební nerovnováhy. Během bezstarostných let se kapitál hrnul z jádra na periferii, což vedlo k velkým obchodním deficitům a nadhodnocení reálných směnných kurzů; nyní je to vše třeba obrátit. Jenže "interní devalvace" cestou deflace v jižní Evropě je v zásadě nemožná; pokud by to celé mělo mít reálnou šanci fungovat, potřebujeme skutečnou devalvaci ve Španělsku především cestou německé inflace spíše než španělské deflace. Čtyřprocentní německá inflace plus nulová ve Španělsku může fungovat; dvouprocentní a minus dvouprocentní nikoliv, napsal Paul Krugman.

Fakta jsou jasná. Krutý experiment se škrty selhal

3. 6. 2012

čas čtení 6 minut

Uplynulý týden byl dramatickým varováním, kam vede program škrtů. Přinesl brutální důkazy, kde skončíme, budeme-li dávat přednost finančnictví před ekonomikou a společností. Burzy nyní sází nejen na rozklad eura, ale i na příchod nové hospodářské doby temna. Světová ekonomika se přibližuje propasti a politikové jsou ochromeni blbostí své podomácku vymyšlené ekonomie, píše ekonom Will Hutton v týdeníku Observer.

Peníze mizí ze Španělska, z Řecka a z dalších periferních evropských ekonomik. Známkami krize je skutečnost, že v Řecku jsou lidé závislí na rozdávání polévky zadarmo, ve Španělsku demonstrují rozhořčení proti škrtům a rozbitému kapitalismu. Nezaměstnanost mladých lidí dosáhla vrcholu. Méně viditelná je lavina peněz, která plyne do zemí jako Spojené státy, Německo a Británie, o nichž investoři doufají, že tam budou v bezpečí. Britská vláda prodávala své obligace za takto nízké úroky naposledy začátkem osmnáctého století.

Španělsko je v "totální krizi", Evropská unie to "totálně ignoruje"

3. 6. 2012

čas čtení 5 minut

Dosud jsem nikdy neslyšla termín "totální krize", alespoň nikoliv, pokud se to týká globální ekonomiky. Zní to jako katastrofický film. Když tento termín střízlivými tóny používají vysocí politikové pokročilé demokracie a charakterizují tím finanční stav své země, je to poněkud šokující, píše Janet Daley v konzervativním deníku Daily Telegraph.

Celá tahle krize je o jakémsi prapodivném nastavení mysli

3. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Pokud jde o experiment se škrty, Miroslav Kalousek v rozhovoru pro sobotní LN přiznal, že více škrtat už by se nemělo, že škrty podvázaly ekonomický růst země a že hlavní důvod pro škrty je to, že si může stát levněji půjčit.

Proč si může levněji půjčit? Protože zřejmě věřitelům, kteří půjčují státu, se zdá škrtací politika důvěryhodnější.

Že však jejich dlužník díky škrtům nemá pořádný příjem a ekonomicky se propadá a možná i zbankrotuje, to jim zřejmě nevadí.

Celá tahle krize je o jakémsi prapodivném nastavení mysli.

Apel na čtenáře:

Modernizace serveru Britských listů

4. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

jsme nuceni se na vás obrátit znovu obrátit s apelem o dočasné zvýšení finanční podpory pro náš server. Naléhavě je zapotřebí modernizace hardwaru, což vyžaduje jednorázovou investici přibližně 50 000 Kč. Prosíme, přispějte, abychom mohli zajistit nerušenou funkčnost Britských listů. Uvědomujeme si, že lidé nemají peněz nazbyt a apel zveřejňujeme jen proto, že je modernizace serveru skutečně naléhavě nutná. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Podle statistik Google Analytics zaznamenal server Britské listy za poslední rok (od 3.6. 2011 do 3.6. 2012) 9 921 580 návštěv od 2 734 827 návštěvníků (individuálních IP adres). Ve srovnání s předchozím rokem se zvýšil počet individuálních IP adres o 7,47 procent.

Jan Čulík

šéfredaktor

Günter Grass nepřestává "zlobit"

3. 6. 2012 / Daniel Strož

čas čtení 3 minuty

Jen pouhých několik týdnů uplynulo od Günterem Grassem publikovaných politických veršů, opatřených titulem Co řečeno být musí, ve kterých ostře kriticky zhodnocuje evropské, přespříliš jednoznačně kladné postoje vůči Izraeli. Nyní se renomovaný německý spisovatel a nobelista obrátil k veřejnosti další básní. Nazval ji Hanba Evropy a dotýká se v ní hluboké finanční a ekonomické krize v Řecku. A i v těchto svých tentokrát dvanácti dvojverších naráží autor opětně na prudký odpor přednostně německých médií. Ale stejně tak politiků nejrozličnějšího zabarvení. Ti, aniž by totiž pochopili, že Grassovi jde primárně o trpký osud řeckých občanů, vyčítají mu, že bere v ochranu stát, jehož politici získali euroměnu podvody s nadhodnocenými čísly, bez nichž by tam nebylo dnešního hrozivého úpadku.

Hanba Evropy

3. 6. 2012 / Günter Grass

čas čtení 1 minuta

Báseň, napsaná ke krizi v Řecku

Chaosu blízko, protože nezvládaje vlastní trh,
vzdaluješ se zemi, jež byla ti kdysi kolébkou.

Co tvou duší hledáno a za nalezené se ti jevilo,
odkládáš teď mezi nejnižší hodnotu šrotu.

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak byl odsouzen na doživotí

2. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Soud v Egyptě poslal Mubaraka do vězení na doživotí za to, že se podílel na spiknutí zabíjet demonstranty účastnící se loňského povstání, které ho svrhlo. Mubarakův ministr vnitra Habíb el-Adlí byl také odsouzen do vězení na doživotí, ale Mubarakovi synové Gamal a Aláa byli shledáni nevinnými z korupce.

LIBYE:

Bojůvky nového režimu terorizují bez soudu osoby, náhodně obviněné ze spolupráce s Kaddáfího režimem

3. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Jeden z nejvýznamnějších libyjských chirurgů byl unesen a zmlácen "elitní" jednotkou libyjské vlády, vytvořenou s cílem zvládnout soupeřící libyjské polovojenské skupiny. Je to důkaz, že deset měsíců po pádu Kaddáfího režimu jsou v Libyii nadále porušována lidská práva-.

Salem Forjani, jeden z nejvýznamnějších libyjských chirurgů, který pracoval pro libyjské ministerstvo zdravotnictví, byl 17. května zatčen v Tripolisu na příkaz ministryně zdravotnictví, který rozkázal, aby byl odstraněn ředitel nemocnice v Tripolisu, obviňovaný z kolaborace s Kaddáfího režimem.

Poslanci budou rozhodovat o šmírovacím zákoně

4. 6. 2012

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva Pirátské strany

V úterý 5. června proběhne zasedání poslanecké sněmovny, na které je naplánované i druhé čtení zákona o data retention, který se skrývá pod označením "sněmovní tisk 615" a který je mezi veřejností známý pod názvem šmírovací zákon. Piráti se přirozeně snaží přijetí tohoto zákona omezujícího soukromí všech uživatelů Internetu a mobilních telefonů zastavit.

Chlapi, máme se na co těšit, ale...

4. 6. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

TV Nova požádala požádala Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o změnu názvu z Kanálu 5 na název "Fanda". ČTK to řekl informovaný zdroj. "Kanál bude zaměřený na muže. Má to být specifikovaný program na převážně mužskou část diváků všech věkových kategorií, s výjimkou dětí. Nová stanice "Fanda" má být zaměřena na sport, dramatickou a dokumentární tvorbu převážně americké provenience. Divákům nabídne především akční, kriminální a sci-fi filmy. Ze sportů zejména fotbal, hokej a motorismus.

Jsem spíše proti církevním restitucím

2. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Můj postoj k restitucím církevního majetku se různě mění. Dlouhodobě patřím k zastáncům toho pohledu, že co bylo komunisty ukradeno, musí být vráceno. Církve -- a zejména ta římskokatolická -- byly zároveň oběťmi komunistického teroru a zároveň představovaly baštu odporu a vzdoru proti této tyranii. Podíl římskokatolické církve na pádu komunismu nechci vůbec zpochybňovat a nesmírně si ho vážím.

Univerzita není továrna na (vědecké a pedagogické) absolutno

30. 5. 2012 / Jan Mertl

čas čtení 8 minut

Poslední dobou vycházejí na Britských listech články, které tak trochu shazují, tak trochu ironizují a tak trochu kritizují vědeckou činnost na některých českých univerzitách. Současně byl zveřejněn i odkaz na zajímavé zamyšlení dr. Petákové, která vidí věci z poněkud jiného pohledu. Ukazuje to, že problém je širší -- a právě proto stojí za to se k němu ještě vrátit.

Jak se dělá věda na hnojárně TÉMA BL

VIDEOPŘEDNÁŠKA: Česká republika v 21. století

4. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Přednáška Oskara Krejčího "ČR" byla přednesena v rámci seminářů SPaS v Domě odborových svazů 24. 5. 2012. Zabývá se tendencí vývoje společnosti se zvláštním zřetelem k situaci v ČR.

Oskar Krejčí: Česká republika v 21. století: You Tube

Jsme připraveni důstojně ustupovat?

1. 6. 2012 / Josef Šmajs

čas čtení 6 minut

Boj s korupcí a zvýšená pozornost sociálním otázkám na čas zastínily problém hlubší a zásadnější -- globální ekologickou krizi. Nejen vlády, ale i nezaměstnaní a lidé s nízkými platy a důchody s nadějí očekávají ekonomický růst. Zatímco tito "optimisté" čekají na možné ekonomické oživení, realisté a pesimisté kladou otázku, co bude po kapitalismu. Systém, který na svém počátku vykořisťoval hlavně dělníky, tj. přírodní síly uvnitř člověka, se nyní zaměřil na vykořisťování Země. Pustoší a zamořuje přírodu, která s konečnou platností rozhodne o lidském biologickém osudu. Rozdíly mezi chudými a bohatými lidmi jsou však zatím viditelnější. Politici, ekonomové a sociologové se sice předhánějí v odhalení podstaty krize, ale přemýšlivý občan cítí, že v argumentech cosi chybí. Podstatu totiž neodhalíme na úrovni, na níž se projevuje.

O výmluvách z Lesní správy Krnov

1. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Dovolte mi krátkou reakci na veřejné vyjádření Lesní správy Krnov k mému článku o potřebě boje proti nezákonnému vjezdu motoristů do lesů v České republice. Postoje Lesní správy Krnov se mi zdají typické pro postoj českých úředníků k řešení veřejných problémů, které trápí občany, z jejichž daní jsou tito úředníci placeni. Stále se hledá ze strany úředníků takové stanovisko, které jim umožní pokračovat v běžně zaběhnuté činnosti, bez ohledu na veřejný zájem, bez invence a odvahy dělat něco nově a lépe. V uvozovkách budu uvádět věty zástupce Lesní správy Krnov a krátce na nich ukážu, jak nebezpečný způsob přemýšlení reprezentují.

Přežití lidí v paleolitu? Možná zásluha "nejlepšího přítele"

1. 6. 2012

čas čtení 9 minut

KD│ Všichni známe pořekadlo, že pes je nejlepším přítelem člověka. A všichni jsme slyšeli dojemné příběhy o psech, kteří zachránili své majitele - když je vzbudili během požáru nebo přivolali pomoc po nehodě. Každý kdo má rád psy zná úžasnou, takřka nevyjadřitelnou vřelost psí společnosti a oddanosti. Ale může být, že psi pro lidstvo udělali mnohem, mnohem více. Možná nezachránili jen jednotlivce, ale také celý druh, když si nás "ochočili", zatímco jsme si ochočili je, napsala antropoložka Pat Shipmanová z Pennsylvania State University pro časopis American Scientist.

Co udělat, než budou volby

1. 6. 2012 / Josef Mrázek

čas čtení 9 minut

Nadějný rozmach protestů v dubnu byl utlumen selháním odborů a variací na Kubiceho zprávu a v umělé mlze jsou rychle schvalovány zákony zhoubné pro obyčejné občany.

Koalici spojuje snaha oddálit volby. Mnozí, kteří ji volili, svůj omyl již pochopili. Věrni ovšem zůstávají ti, kteří jsou zkorumpováni nespravedlivými výhodami. Dost občanů bude volit ČSSD a KSČM, i když mnozí s rozpaky, důvěra k jakémukoliv stranickému řešení je po zkušenostech dvaceti let České republiky otřesena. Přibývá těch, kteří by nešli volit vůbec, nebo by volili strany, jejichž hlasy propadnou. Přitom na Moravě i v Čechách a dokonce i v Praze, kde je lépe, pokud nejste důchodce, zkrátka všude převládá názor, že stát je veden špatně. Lidé ale nevědí, jak z toho ven. Nabídneme jim takové východisko.

Finanční kapitál se činí, jde mu o vlastní zisky

31. 5. 2012 / Miroslav Opálka

čas čtení 3 minuty

Těžko hodnotit, kolik suverenity dnes vlastně ještě Česká republika má a jak efektivně zde působí reálný protektor. Všechny zásadní analýzy, hodnocení a "doporučení" na řešení ekonomického a sociálního rozvoje naší země totiž vypracovávají zástupci různých mezinárodních organizací (MMF, SB, OECD, EK...). Měl jsem např. možnost dvakrát diskutovat s mladými zástupci MMF, kteří působili zejména na ministerstvu financí. Jako bych slyšel číst učebnice a poslední strategické plány neoliberalismu.

OTEVŘENÝ DOPIS MINISTRU ŠKOLSTVÍ:

Stav vysokého školství v ČR je znepokojující

30. 5. 2012

čas čtení 6 minut

tisková zpráva Iniciativy za svobodné vysoké školy

Vážený pane ministře,

iniciativa Za svobodné vysoké školy sleduje se znepokojením stav vysokého školství v naší zemi. Tato vláda plánuje další škrty v rezortu školství a rozhodla se zásadně proměnit fungování vysokých škol. Plánované změny vážně ohrožují akademické svobody potlačováním nezávislosti vysokých škol a zaváděním deformujících tržních principů. Připomínky a námitky vysokoškolských reprezentací nebyly respektovány a nesouhlasné projevy se setkávaly pouze s arogancí bývalého ministra. Vážíme si Vašeho zájmu o změnu přístupu v projednávání zamýšlených kroků ze strany ministerstva. Situace kolem vysokoškolské politiky je však přinejmenším nejasná. Proto se na Vás obracíme otevřeným dopisem s několika otázkami.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

33976