Lesní správa Krnov:

Problém nezákonného vjezdu do lesa nám není lhostejný, ale naše možnosti jsou omezené

29. 5. 2012

čas čtení 4 minuty

Reakce na článek Borise Cveka "Chválím zásahy proti motorkářům v beskydských lesích"

Vážený pane doktore,

protože osobní setkání s námi i s pracovníky města Krnova odmítáte, pokusil bych se Vám tedy objasnit problémy, které Vás tíží touto cestou, pokud mi to bude redakcí BL umožněno.

Nejprve bych chtěl ale reagovat na Váš poslední článek o motorkářích, v němž se opět vyjadřujete k lhostejnosti Města a nás pracovníků lesní správy k tomuto jistě více než jen republikovému problému, píše Ivan Vrátný z Lesní správy Krnov.

Na Vaší uveřejněné fotografii je náš lesník, který se právě vrací z výkonu ochranné služby, kterou pravidelně každoročně o víkendech od dubna do konce října a potom v období Vánoc vykonáváme.

Tato služba je mimo preventivní kontroly proti vzniku požárů zaměřena na dodržování pravidel Zákona o lesích, mezi něž patří i kontrola zákazu vjezdu vozidel do lesa. S ohledem na to, že lesní majetek ve vlastnictví Města má téměř 1700 ha, není možné tuto službu vykonávat pěšky. Pokud jste přesvědčen o opaku, byl bych rád, kdyby jste nám to někdy předvedl.

Zaměstnanci, kteří mohou tuto službu vykonávat a jsou jmenováni "lesní stráží" jsou pouze 4, a tak se pravidelně střídáme a sloužíme hlídku na celém lesním majetku Města, který začíná na Cvilíně a končí až v Karlovicích.

Všude citujete zákony, tak si zkuste také najít, jaké pravomoci ale lesní stráž má.

Nemůže ani zastavit vozidlo, které poruší zákaz vjezdu do lesa a tak se mi již stalo, že motorkář, kterého jsem se snažil zastavit, na mě najížděl.

Píšete dále, že Město nepodniká podobné akce jako LČR, ale nemáte pravdu.

V loňském roce proběhly minimálně dvě takovéto akce, jedna i v součinnosti s vrtulníkem, ale byly neúspěšné.

Vám by nevadilo, kdyby pro naplnění Vašich představ každý víkend nad Ježníkem létal vrtulník a lesy pročesávaly hlídky policie?

Návštěvy motorkářů jsou pouze náhodné, o čemž svědčí i Vaše fotogalerie, ve které toho poslední dobou nějak moc nepřibývá.

Zde bych chtěl zdůraznit, že více jak 50% Vašich "úlovků", nashromážděných za dva roky, jsou automobily, které byly v lese za účelem odvozu zadané samovýroby na palivové dřevo a nebo myslivci, kteří mají povolení k vjezdu za účelem výkonu práva myslivosti. Jsou ale rovněž asi nejčastějšími hříšníky, kteří za sebou nezavírají závory, což je Vaše oprávněná kritika na naší hlavu.

Kritizujete nás rovněž za údržbu travnatých ploch mulčováním. Podle Vašich představ bychom si měli jako Vy koupit kosu a kosit ručně. Kdo by to dělal, kolik by to stálo a co s trávou jste ale asi neřešil. Zatím co Vám košení vadí, na druhé straně Krnova je občan, kterému zase vadí, že v lese nekosíme a množí se pak v trávě slimáci, kteří mu lezou na zahradu.

Věřím, že jsem Vám tímto příspěvkem alespoň částečně objasnil, že nám problém vjezdu vozidel do lesa není lhostejný, že ho neignorujeme, ale naše možnosti jsou omezené. Je prostě skupina obyvatel, kteří tuto činnost mají jako koníčka a těžko se s nimi něco svede.

Chtěl bych ještě na závěr říci, že to ale v těch krnovských lesích asi zase tak strašné, jak líčíte, nebude, když je stále tak rád navštěvujete. Velice rádi bychom Vás uvítali u nás na lesní správě, kde by jsme mohli další problémy s Vámi probrat a možná i najít řešení přijatelná pro obě strany. Máte to k nám jen pár kroků přes cestu.

S pozdravem

Ivan Vrátný

Lesní správa města Krnova s.r.o.

0
Vytisknout
8854

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2012