Britský ekonom: Ať platí bohatí za univerzitní vzdělání 30 000 liber ročně

27. 12. 2009

David Blanchflower, bývalý člen Rady Anglické banky pro měnovou politiku, se vyjádřil, že "chudí dotují bohaté už příliš dlouho".

Blanflower argumentuje v neděli v týdeníku Observer, že by bohatí studenti měli platit vyusoké univerzitní školné a měli by tím dotovat chudší studenty. Předložil svou argumentaci v době, kdy britská vláda chce vnutit anglickým (ne skotským) univerzitám škrty ve výši 135 milionů liber na příští školní rok.

"Je šílené, že lidé jsou ochotni zaplatit všechny ty peníze za to, že posílají své děti do soukromých škol - poslat dítě do Etonu stojí skoro 30 000 liber ročně - ale nejsou ochotni to zaplatit za univerzitu," řekl Blanchflower. "Univerzity nemají peníze a potřebují víc peněz. Tak přimějte bohaté, ať platí tržní cenu a použijte ty peníze k financování chudých."

Blanchflower je profesorem na Dartmouth College v New Hampshire, na americké univerzitě, která je členem elitní Ivy League. "Lidé tu platí 50 000 dolarů ročně, skutečnou cenu za vzdělání, a jsme zaplaveni uchazeči," dodal. "Ale polovina studentů dostává finanční výpomoc. Potřebujeme finanční podporu pro rodiny, které si školné nemohou dovolit. To je daleko rovnostářštější než jakákoliv britská univerzita."

"Chudí dotují bohaté už příliš dlouho," dodal Blanchford. "A nyní bohatí křičí, protože přicházejí o svou dotaci - protože platí 3000 liber ročně za Oxford a měli by platit 30 000." Blanchflower také ostře kritizoval britskou vládu za rozsáhlé škrty univerzitního vzdělávání. "Myslím, že teď provádět škrty ve vzdělání je šílené."

Bahram Bekhradnia, předseda Higher Education Policy Institute, vyjádřil souhlas s tím, že progresivní systém, který bude podporovat ty, kteří mají méně finančních prostředků k dispozici, bude nutno v Británii zavést, aby se zabránilo krizi ve financování univerzit. Avšak americký systém školného není možné importovat do Británie beze změn," dodal. "V Americe je univerzitní vzdělání považováno za investici. V Evropě je považováno za právo."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.12. 2009