Britská armáda v sedmdesátých letech dusila své oběti při výsleších vodou

22. 12. 2009

Vycházejí najevo důkazy, že britská armáda v sedmdesátých letech v Severním Irsku mučila během výslechů své vězně technikou tzv. "waterboarding", dušením vodou. Ukázalo se to poté, co se nyní jedna její oběť odvolala proti svému odsouzení za vraždu.

Liam Holden byl poslední osobou, která byla r. 1973 odsouzena za vraždu vojáka k smrti, a to na základě nepodepsaného přiznání. Trest smrti mu byl změněn na doživotí a Holden strávil ve vězení 17 let.

Porota Holdenovi nevěřila, když svědčil, že byl donucen přiznat se k tomu, že údajně spáchal vraždu jen tím, že ho drželi vojáci, umístili mu na obličej ručník a lili na něj z kyblíku vodu, a tak ho topili.

Britská komise pro kontrolu rozsudků v trestních případech nyní předala Holdenův případ odvolacímu soudu v Belfastu, protože vyšly najevo nové důkazy a vládnou nyní silné pochynosti o "přijatelnosti a spolehlivosti" jeho přiznání.

Pozoruhodné je, že svědectví o tom, jak Holdena britští vojáci mučili, je velmi podobné mučení, které po 11. září 2001 prováděla CIA osobám, které podezřívala z terorismu.

Britská inspekční komise pro kontrolu rozsudků má svědectví ještě dvou dalších mužů, kteří byli v sedmdesátých letech stejným způsobem mučeni britskou armádou v Severním Irsku.

Deník Guardian má svědectví od bývalému příslušníka britských námořních jednotek, který svědčil o tom, že briští vojáci byli v šedesátých a v sedmdesátých letech vyučováni v technikách mučení vodou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.12. 2009