Letiště zpřísňují bezpečnostní opatření po pokusu o atentát

26. 12. 2009

Bezpečnostní opatření na světových letištích byla zpřísněna poté, co se bývalý student z Londýnské univerzity pokusil vyhodit do povětří letadlo s 290 cestujícími a posádkou několik minut před jeho přistáním v americkém Detriotu.

Umara Farouka Abdulmutallaba, třiadvacetiletého studenta z rodiny vlivného nigerijského bankéře, přemohli cesdtující, když se pokusil za letu z Amsterdamu do Detroitu odpálit pekelný stroj, který měl na těle.

Abdulmuttalla byl v USA nyní obviněn z atentátu proti letadlu, jímž cestoval. Cestující svědčili, že strávil asi 20 minut na toaletě v letadle, pak se vrátil na své místo, přikryl se dekou a řekl, že ho bolí břicho.

FBI uvedla, že výbušná směs obsahovala pentaerytritol, jehož použil i britský atentátník Richard Reid, který se pokusil vyhodit do povětří r. 2001 letadlo materiálem, skrytým v botách.

V květnu letošního roku bylo Abdulmutallabovi odmítnuto svolení pokračovat ve studiu v Británii, protože žádal o vstup do země kvůli studiu v instituci, která pouze předstírá, že je vzdělávacím střediskem. Scotland Yard prohledává byt v luxusní londýnské čtvrti Belgravia, kde Abdulmutallab bydlel.

Cestujícím na palubě letadla společnosti Northwest Airlines se podařilo Abdulmutallaba přemoci. V pokusu odpálit výbušnou směs mu zabránil holandskýž filmový producent Jasper Schuringa, který ho udeřil, vytrhl pekelný stroj z prostoru mezi jeho nohama a strhal z něho šaty, aby se přesvědčil, že neskrývá další výbušniny. Schuringa pomohl členům posádky Abdulmutallaba přemoci a pak se navrátil na své místo.

Cestující do USA si nyní do letadla smějí vzít pouze jedno příruční zavazadlo a jsou podrobováni tělesné prohlídce. Odborníci na bezpečnost při letecké dopravě poukazují na to, že žádná bezpečností opatření nejsou stoprocentní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.12. 2009