Americký Senát schválil Obamovu reformu zdravotnictví

24. 12. 2009

Po mnoha měsících intenzivního vyjednávání stoupenců prezidenta Obamy v americkém Senátu se na Štědrý den ráno tam podařilo hlasováním schválit rozsáhlý návrh zákona o reformě amerického zdravotnictví. Zákon, schválený Senátem, však neumožňuje vznik státního zdravotního pojištění, o něž usiloval Obama a levicoví poslanci v Kongresu.

Zákon nicméně poprvé v historii poskytuje zdravotní péči 30 milionům Američanů, kteří ji v současnosti nemají. Poprvé v historii bude povinností amerického občana mít zdravotní pojištění a pojišťovnám bude zakázáno zdravotní pojištění odmítat na základě toho, že pojištěnec trpí určitými chorobami.

Ti, kdo nemají možnost získat zdravotní pojištění prostřednictvím zaměstnavatele, budou mít přístup k vládou regulované burze zdravotního pojištění a budou mít nárok na státní dotace. Státní zdravotní pojištění pro chudé lidi bude podstatnou měrou rozšířeno.

Zákon ostře odsoudili Repulikáni a zapřísahali se, že zůstanou vůči němu v opozici a použijí proti jeho zavedení všech parlamentních prostředků. Republikáni namítají, že je zákon o zdravotnictví příliš nákladný a že se rovná převzení zdravotnictví vládou. Republikáni doufají, že voliči, rozzuření Obamovým zákonem o zdravotnictví, způsobí Demokratům v kongresových volbách v listopadu 2010 porážku.

Obamův nový zákon o zdravotnictví také rozhněval prezidentovy spojence na levici. Ti jsou nespokojeni, že nevzniklo veřejně financované zdravotnictví a že zákon omezuje přístup k potratům. Obojích omezení bylo zapotřebí, měli-li pro zákon hlasovat konzervativní Demokraté.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.12. 2009