Globální oteplování: Nezbývá než demonstrovat

22. 12. 2009

Naposledy, kdy se takto rozložila globální vyjednávání, to bylo v Doze r. 2001. Světová organizace pro obchod nás pak ujistila, že to nic není, že se mezinárodní dohoda o obchodu dojedná o rok později v Mexiku. O rok později se v mexickém Cancúnu rozhovory o mezinárodní dohodě o obchodu rozložily už stoprocentně a od té doby žádná smlouva uzavřena nebyla. Uplynulo osm let a nic nebylo dohodnuto, píše George Monbiot v deníku Guardian.

Bez dohody o obchodu přežijeme, bez dohody o opatřeních proti globálnímu oteplování nikoliv. Posun v globálních teplotách sníží počet míst na této planetě, kde se dá žít. Globální oteplování zažene lidi do vyšších zeměpisných šířek, hlavně, protože nebude k dispozici voda.

Pěstování potravin ve vyšších zeměpisných šířkách bude must stoupat tak rychle, jak bude klesat jinde, ale to se nestane. Pokud nebudeme jednat teď, globální teploty stoupnou do konce století o 3 stupně. To podle Mezivládního panelu pro klimatické změny povede k poklesu schopnosti pěstovat potraviny.

I ve vyšších zeměpisných šířkách se zmenší obyvatelné území, jak stoupnou hladiny moří. Během jednadvacátého století to asi nebude o víc než o metr, ale proces se nezastaví r. 2100. Během předchozí interglaciální éry asi před 125 000 roky byla průměrná globální teplora asi o 1,3 stupňů Celsia vyšší než dnes, v důsledku změn v oběžné dráze Země kolem Slunce. Nová studie ve vědeckém časopise Nature dokazuje, že hladiny moří tehdy byly o 6,6 - 9,4 metrů výše než dnes. Jakmile teplota stoupla, tání ledu v Grónsku a v Antarktidě bylo nezastavitelné. Jestlipak by bývala dánská vláda, jejíž katastrofální řízení konference v Kodani přispělo k jejímu selhání, se chovala jinak, kdyby si Dánové byli vědomi, že za pár stovek let jejich země už nebude existovat.

Lidi vyžene z domovů sucho a stoupající hladiny moří. Jak bude klesat produkce potravin, planeta Země nebude schopna podporovat současný počet obyvatel. Pokles počtu lidí na této planetě nebude hladký ani bezbolestný. Právě proto chudé země, které budou zasaženy nejtvrději, předložily v Kodani tvrdé požadavky. 102 chudých zemí požadovalo, aby bylo oteplování omezeno na maximum 1,5 stupně Celsia, ne na 2 stupně Celsia.

Kolaps rozhovorů v Kodani zavinil Barack Obama.

Obama obešel OSN a většinu jejích členských zemí a dohodl se s pár ochotnými zeměmi o podmínkách, které šokovaly ostatní svět. Tato dohoda byla pak předložena chudým zemím bez vyjednávání: buď podepíší, anebo nedostanou peníze na adaptační změny pro první desetiletí podnebných změn.

Britská a americká vláda obvinily Čínu z rozkladu kodaňských rozhovorů. Je pravda, že Čína pracovala co nejusilovněji, aby rozhovory v Kodani zmařila. Avšak Obama také dostal Čínu do nemožné situace. Požadoval od Číny ústupky a sám nic nenabídl. Zřejmě to bylo vypočítavé: Obama mohl obvinit Čínu z toho, že způsobila výsledek, který Spojené státy chtěly.

Obama totiž nedokáže prosadit opatření proti globálnímu oteplování v americkém Senátu. Většinu poslanců v americkém Senátu totiž platí energetický průmysl. Zkorupovanost amerického politického systému způsobuje, že globální pokrok v akcích proti klimatickým změnám jsou neprosaditelné.

Takže co se stane teď? Už to závisí jen na vás. Počet lidí, kteří se odhodlali k nějaké akci, je ubohý. Demonstrací se měly účastnit miliony lidí; přišlo jen pár tisíc. V důsledku toho za selhání Kodaně nebude politicky potrestán nikdo. Kde jste, lidi?

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.12. 2009