Být nemocný v nemocné době

22. 12. 2009 / Luděk Janda

Prodělal jsem asi prasečí chřipku. Výtěr z krku na prokázání přítomnosti viru H1N1 mně sice obvodní lékař nedělal, protože ten se provádí hlavně při komplikacích, ale asi to prasečí chřipka byla. I hlavní hygienik ČR Michael Vít říkal, že nyní už u většiny nemocných chřipkou převažuje prasečí vir. V každém případě už léta jsem neprodělal tak silné virové onemocnění. Pět dní vysokých horeček, pro bolest se nedalo chodit a navíc zánět horních cest dýchacích.

Tři dni před propuknutím jsem jel ve vlaku vedle dospívající dívky. Dávila se kašlem a spolucestujícímu si stěžovala na bolesti v krku a horečky. Léčila se svérázně: notně zapíjela studenou limonádou z petlahve, aby jí přešlo "to škrábání". Přesto nezůstala ležet doma a jela do školy. Spolucestujícímu vysvětlila, že studenti, kteří nejsou nemocní, rozuměj nechodí k lékaři, jsou odměňováni pochvalou od ředitele školy.

Kolega, se kterým jsem se před odchodem pokoušel jednat, měl horečku, silnou rýmu a kašel. Po každé větě se mi omlouval, že je nemocný a nemůže přemýšlet. V jeho předchozím zaměstnání byli ti, kteří byli během roku pro nemoc nepřítomní, finančně trestáni. V současném zaměstnání mu už trest nehrozí, ale přesto nezůstává doma, protože "si nemůže dovolit válet se v posteli".

Po pár dnech jsme stáhli dítě ze školky. Ta spíš připomínala dětskou nemocnici s kašlajícími dětmi. Rodiče tam přivezou nemocné děti, dají vychovatelkám kapky nebo tabletky a poučí je, jak lék dávkovat. Pak odjíždějí do práce, protože si nemohou dovolit zůstat s nemocným dítětem doma. S dětmi nikdo nejde v mrazech na čerstvý vzduch a jsou uzavřené v přetopených místnostech.

Nechat tam děcko znamená s určitostí je vystavit nákaze. Nakonec z mého okolí na stejné příznaky, jako jsem měl já, onemocnělo pět lidí. K lékaři šli dva. A z těch dvou si nechal nemocenskou napsat jediný. Důvody byly převážně finanční. Jedna osoba nešla k lékaři, protože už nedůvěřuje jejich způsobu diagnózy a farmaceutické léčby a raději se léčí postaru - zábaly a ležením.

V nošovické továrně Hyundai, která se stala příkladem arogance hospodářské moci, jsou zaměstnanci finančně trestáni za návštěvu lékaře i za nemocenskou. Extrémním příkladem potlačování nemoci je dávat své zaměstnance očkovat proti chřipce. V reklamě na pozici v jedné brněnské mezinárodní montovně jsem našel očkování proti chřipce mezi zaměstnaneckými benefity. Jedná se o výhodu pro žadatele o zaměstnání nebo o nucený zásah do jeho organismu? Nezasahují soukromé zájmy firem až příliš do našeho těla?

Nemoc, podobně jako například stáří, je kapitalistickou společností vytěsňována. Když jsme nemocní, nepracujeme a tím se stáváme přítěží pro stát i pro našeho zaměstnavatele, protože z kapes obou jdou peníze na placení naší nemocenské. Nejlépe je finančně nemocného člověka potrestat. Stane-li se takový člověk vinou hypotéky navíc závislým na každé koruně svého platu, stává se z něj nevolník bez práva vyležet si svou nemoc. Kdo se dokáže přemoci, je odměňován bez ohledu na to, že dál šíří nákazu ve svém okolí. Je tu odměňována sobeckost a bezohlednost a to nejen vůči druhým, ale v konečném důsledku také vůči sobě.

Je rozdíl mezi tím být nemocen a být na nemocenské. Jedno nemusí odpovídat druhému. Zajímavé jsou z tohoto pohledu názory hlavního hygienika na průběh prasečí chřipky u nás. Prý se šířila zejména mezi dětmi a dospívajícími. Pokud k tomuto závěru došel na základě údajů nahlášených lékaři, potom se mýlí. Zaměstnaní lidé k lékaři nejdou a raději si při vysokých horečkách vezmou dovolenou anebo nemoc rovnou přechodí.

Vytěsňování nemoci může vést ke kolapsu. Ke kolapsu těla, jak to příkladně ukázala ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové při říjnovém jednání Poslanecké sněmovny. "Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová měla dnes v Poslanecké sněmovně zdravotní indispozici způsobenou virózou, teplotou a vyčerpáním organismu," řekla o její indispozici mluvčí ministerstva. Ale podobné potlačování může vést i ke kolapsu celé společnosti. Vyčerpání, únava, stres a hlavně přecházení a fyzická blízkost s už nakaženými přispívají k rychlému šíření epidemií. Prasečí chřipka měla mírnější průběh, než se očekávalo. Ale co když příští vir bude silnější, a my ještě více vyčerpanější, finančně závislejší a sobečtější?

Odkazy:

Hlavní hygienik: Prasečí chřipku má až 90 procent nemocných

Stát uvolní chřipkovou vakcínu pro více lidí, má jí přebytek

Ministryně omdlela při bezvýsledném jednání o rozpočtu

Česko má vakcíny proti chřipce. Smlouva je ale nevýhodná

Zaměstnanci Hyundaie si stěžují na šikanu

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.12. 2009